Blogolj!

Átadták a színházi kritikusok díjait

A budapesti Katona József Színház kapta a legtöbb elismerést, a Miskolci Nemzeti Színházé lett a legjobb előadás díja a Színházi Kritikusok Céhének csütörtökön este megrendezett díjátadóján a szinhaz.hu beszámolója szerint.

A Színikritikusok Díját 38. alkalommal ítélte oda a Színházi Kritikusok Céhe az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeiért.

A céhtagok tizenöt kategóriában díjazták az alkotókat, színészeket, előadásokat. A Momentán Társulat közreműködésével megrendezett díjátadónak a Budapest Bábszínház adott otthont.

Radnóti Zsuzsa dramaturg

A színházi kritikusok életműdíjjal jutalmazták Radnóti Zsuzsa dramaturgot. A Színházi Dramaturgok Céhe idén Háy János A halottember című darabjának adta a legjobb magyar dráma díját, a Bálint Lajos-vándorgyűrűt Török Tamara, a Katona József Színház dramaturgja kapta.

A színházi oldalon megjelent ismertetés alapján a legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg kategóriában Znajkay Zsófia Az ölében én című munkája nyert.

A legjobb előadás díját Rusznyák Gábor rendezésében a Miskolci Nemzeti Színház Kivilágos kivirradtig című darabja kapta.

Kivilágos kivirradtig - Miskolci Nemzeti Színház

A legjobb rendezés díját Székely Krisztának ítélte a céh a Katona József Színházban bemutatott A kaukázusi krétakör című színműért. A céh a rendezőnőnek adta a legígéretesebb pályakezdő díját is A kaukázusi krétakör, a Nórakarácsony Helmeréknél és az Operettszínházban bemutatott Kreatív kapcsolatok című darab színre állításáért.

A legjobb zenés/szórakoztató előadás díját a Vígszínházban premierje óta nagy sikerrel futó A Pál utcai fiúk nyerte el, amelynek rendezője Marton László. Dés László, az előadás zeneszerzője pedig megkapta a legjobb színházi zene díját.

A Pál utcai fiúk - Vígszínház

A független színházi produkciók közül Hegymegi Máté rendezésében a Studió K Peer Gynt előadása győzött.

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás elismerését a Budapesti Bábszínház A csillagszemű juhász című darabja vitte el, amelyet Markó Róbert rendezett.

A csillagszemű juhász - Budapest Bábszínház

A legjobb női főszereplő Ónodi Eszter lett a Katonában bemutatott Nóra – karácsony Helmeréknél című darabban nyújtott játékáért. A legjobb férfi főszereplő díját pedig ugyancsak a Katona társulatának tagja, Keresztes Tamás kapta az Egy őrült naplójáért.

Ónodi Eszter / Nóra – karácsony Helmeréknél - Katona József Színház

A mellékszereplők közül Csomós Mari, a Radnóti Színház A játékos című darabjában nyújtott alakításával, Friedenthal Zoltán pedig a Pintér Béla és Társulata által bemutatott Szívszakadtáig című előadással nyerte a Színikritikusok Díját.

Friedenthal Zoltán / Szívszakadtig  - Pintér Béla és Társulata

A legjobb díszlet és jelmez is a budapesti Katona József Színházban bemutatott előadásoknak jutott: a kritikusok Fekete Anna Bádogdob című előadásához készült díszletét és Nagy Fruzsina Nóra – karácsony Helmeréknél című darabhoz készült jelmezeit díjazták.

Hegedűs D. Géza a Hallgatni akartam előadásában

A gálán különdíjjal jutalmazták a Hallgatni akartam című Márai-estért Hegedűs D. Gézát, B. Török Fruzsinát és Marton Lászlót.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/42765/pics/lead_800x600.jpg
előadás,Hírek,színház,Színházi Kritikusok Céhe,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?