Blogolj!

Hárman vehetik át idén a Tolnay Klári Művészeti-díjat

A díjat a magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságért 2014-től adományozza a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület. Idén ezt Béres Ilona, Bencze Ilona és Dunai Tamás veheti majd át szombaton Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban.


Első alkalommal Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművészt és Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművészt tüntették ki, majd 2016-ban Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznek és Venczel Vera Jászai Mari-díjas színművésznek ítélték oda a Tolnay Klári-díjat. 

Az idén 75 éves Kossuth- és Jászai Mari-díjas Béres Ilonát 2014-ben elsők között választották be a nemzet művészei közé. A Madách, a Nemzeti és a Pesti Magyar Színház művészeként számos szerepe között játszott a Téli rege, a Tévedések vígjátéka, a Három nővér vagy a Borisz Godunov című darabokban. Szinkronszerepei között van A nagy balhé és a Casablanca, de jellegzetes mély hangját adta a Macskafogó című animációs filmhez is. 

A Jászai Mari-díjas Bencze Ilona 1972-től 19 évig volt a Madách Színház tagja, majd játszott a kecskeméti Katona József Színházban, az Örkény István és a Soproni Petőfi Színházban, a Játékszínben, a Jászai Mari és a Turay Ida Színházban. Alakította Olgát a Három nővérben, Grizabellát a Macskákban, Solvejget a Peer Gyntben. Szinkronszínészként többek között Leia hercegnőként hallhatták a mozinézők a Csillagok háborújában, a Mici néni két élete vagy az Acélmagnóliák című darabokban rendezőként dolgozott. Bencze Ilona idén 70 éves.


Dunai Tamás 1976-ban a Madách Színházban kezdett dolgozni, 1992-től szabadúszó. A 68 éves Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész szerepelt a Família Kft.-ben, a Kisvárosban, a Fekete gyémántokban, az Esti Kornél csodálatos utazásában. Színházban címszereplő volt a La Mancha lovagjában, Marcellus a Hamletben, Lopahin a Cseresznyéskertben. Színpadra lép önálló estekkel is, mint a Szeretsz engem? vagy Olvasólámpa zenével.

Németh Kristóf színművész lesz a szombati ünnepség házigazdája, amin többek között részt vesz majd Pásztor Erzsi Kossuth-díjas, érdemes művész is.

A Nógrád megyei Mohorán, ahol Tolnay Klári (1914-1998) gyermekéveit töltötte, 2000-től működik a legendás színésznő személyes tárgyait is bemutató emlékház.

 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/42844/pics/lead_800x600.jpg
Bencze Ilona,Béres Ilona,Díjak,Dunai Tamás,Eseménynaptár,Tolnay Klári Művészeti-díj
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?