Blogolj!

Lezuhant a Károly hídról és meghalt a cseh színészlegenda

Meghalt Jan Tříska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett - közölték hétfőn Prágában.

A rendőrség vizsgálja az ügyet, a híd kameráinak felvételeit, de az az általános vélemény, hogy Jan Tříska véletlen baleset következtében esett a folyóba.

Jiří Mádl, Tříska színész barátja újságíróknak elmondta: Jan Třískának szokása volt, hogy minden új filmje forgatása előtt sétált egyet a Károly-hídon, és ha lehetett, egy-két percre a híd kőkorlátjára is felmászott. Mádl valószínűsíti, hogy Tříska szombaton is ezt tette, és így történhetett meg, hogy beleesett a Moldvába. 

A Zdeněk Svěrák rendezte Na strese (A tetőn) című film forgatásának megkezdését a tragédia miatt elhalasztották. Az alkotásban a főszerepet játszotta volna Jan Tříska, aki Svěrák Obecní škola című filmjében szerzett hírnevet magának.

Jan Tříska 1977-ben aláírta a Charta 77 emberi jogi mozgalom felhívását, majd az Egyesült Államokba emigrált. Václav Havel volt csehszlovák és cseh államfő közeli barátja volt, és a rendszerváltás után gyakran látogatott Csehországba, ahol újra színdarabokban és filmekben kapott szerepet. 

Az Egyesült Államokban 44 filmben szerepelt, többek között a Ragtime és a Larry Flynt, a provokátor című filmekben is játszott. 

Címkék: film, Gyász, Jan Tříska
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/42867/pics/lead_800x600.jpg
film,Gyász,Jan Tříska
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?