Blogolj!

Ki volt Márai Sándor felesége, Matzner Lola?

A Várkert Irodalom sorozat célja, hogy az 1883-ban átadott, Duna-parti műemlék a 2014-es rekonstrukció és átadás után ismét a magyar alkotás és kultúra egyik központi helyszíne legyen. A sorozatban havonta színpadi előadásokkal, befogadott produkciókkal és beszélgetős estekkel találkozhatnak, Ugron Zsolna író, a Várkert Bazár arca és Juhász Anna irodalmár szervezésében.

Lola estje, Lola könyve

Az est vendégei: Ötvös Anna, a Lola könyve szerzője Mészáros Tibor irodalomtörténész, a Márai-hagyaték gondozója Szilágyi Tibor, színművész

Ki volt Márai Sándor, a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb írójának társa, Matzner Lola? Ki volt a rejtőzködő feleség, Márai írásainak első olvasója, akit naplóiban csak L. kezdőbetűvel jelöl? Mi a személyes története? Ötvös Anna kassai történész-könyvtáros, Márai-kutató az L. betű mögé akart nézni, kiemelni a nő alakját az ismeretlenségből. Szó szerint a szemétből került hozzá Matzner Lola fotóalbuma, amelynek anyaga az esten bemutatkozó kötet, a Lola könyve lapjain látható majd először. Ötvös Anna valódi leletmentést végzett, leporolta a képeket, levéltári és sajtóforrások, levelek, naplók, interjúk segítségével felderítette a fotókon látható figurák családi viszonyrendszerét.

Az október 4-i esten Ötvös Anna mellett Mészáros Tibor irodalomtörténész, a Márai-hagyaték gondozója a Márai életművön keresztül elemzi, miképp jelenik meg a 63 évig hű társ, Lola az életműben. Előtérbe kerül Márai Sándor írói munkássága és nőképe, a műveket Szilágyi Tibor színművész tolmácsolja a közönségnek. Az esten megismerhetik Kassa történetét, az otthonét, ahonnan mindketten származnak, ahogy Márai fogalmaz:

születésünk pillanatától mind a ketten ugyanannak a városnak, osztálynak és ugyanannak a zsúfolt provincialitásnak levegőjét szívtuk...

Kuriózum

Csak az október 4-i programon több különlegesség is várható. A megtalált Matzner fotóalbumból összesen 400 kép került elő, az esten olyan fotókat is láthat a nagyközönség, amik nem kerültek be a megjelent Lola könyvébe. Emellett olyan szövegek is elhangzanak majd, amikkel még nem találkozhattak. Szintén különlegesség, hogy hallhatóvá is tesszük Matzner Lolát - bemutatásra kerül egy hangfelvétel, melyen Lola szólal meg. Továbbá a helyszínen a kötet a Helikon Kiadó jóvoltából kedvezményesen is megvásárolható! 

A háziasszony szerepében ezúttal is Juhász Anna lesz látható.

A 2017. október 4-én, 19.00-kor kezdődő estre online és személyesen is vásárolhatunk jegyet. Utóbbira a Várkert Bazár pénztáraiban keddtől vasárnapig 10-től 17.30-ig van lehetőség.

Az esemény Facebook-oldala itt tekinthető meg. 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/42911/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,irodalom,Márai Sándor,Matzner Lola,Szilágyi Tibor,Várkert Bazár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?