Blogolj!

Akadémikusok életműve az MMA új honlapján

Egy állandóan frissülő, számos részlettel, információval bővelkedő honlapot készített el a Magyar Művészeti Akadémia 170 szakértője, akik 380 akadémikus életművét rendszerezték.

A hiánypótló honlapon (mmakademia.hu) akadémikusok életét, pályáját és művészetét gazdag fotó- és videótartalommal illusztrálták. A portál mind az élő, mind pedig a néhai, valamint posztumusz tiszteleti tagok életművét tartalmazza és a művészetek iránt érdeklődők, kulturális újságírók és a kutatók számára is bőséges információval szolgál.

A portált többéves szakmai kutatói és előkészítő munka előzte meg. Így a 380 akadémikus életművét 170 felkért szakértő (szakkritikus, művészettörténész, esztéta) dolgozta fel egységes szempontok alapján. Az MMA akadémikusai hozzávetőleg 20-25 művészeti területen képviseltetik magukat, ennek megfelelően a honlapon is különböző művészeti ágak szerint csoportosították őket. Az életműveket a gondosan ellenőrzött adatok és szakmai leírások mellett vizuális és audiovizuális dokumentáció jeleníti meg. Így a reprezentatív fotók mellett mintegy 300 akadémikusról tekinthető meg videófilm (portréfilmrészlet, előadás, riport, interjú). Céljuk volt, hogy a portált a kisiskolásoktól a kutatókig mindenki vonzónak találja, a legszélesebb látogatói igényeket is kielégítse, így az egyes akadémikusok életrajza és a szakmai pályát bemutató tanulmány mellett az adott műfajnak megfelelően helyet kapott műjegyzék, kiállításjegyzék, szerepkatalógus, interjú, curriculum vitae, válogatott bibliográfia, film- és diszkográfia.

A honlap nem befejezett, hanem élő digitális lexikon, hiszen a hagyományos, manuális adat- és tartalomfeltöltés mellett automatikusan is frissül azáltal, hogy összekapcsolódik a www.mma.hu és a www.mma-tv.hu honlapokkal. Az akadémikusi alhonlapok alsó menüsorában ugyanis automatikusan megjelennek a www.mma.hu és a www.mma-tv.hu honlapokra feltöltött, az akadémikushoz kapcsolódó tartalmak, továbbá a bibliográfia menüsorban az MMA könyvtárában feldolgozott könyvtári dokumentumok.

Az MMA hivatalos honlapja, a www.mma.hu napi frissítéssel számol be az akadémia és az akadémikusok művészeti híreiről, eseményeiről. Emellett működik a 2012-ben létrehozott www.mma-tv.hu, amelyen portréfilm-részletek, rövid portrék, kiállítás-megnyitók, koncertek, könyvbemutatók, konferenciák, művészeti táborok tekinthetőek meg. Így a portálon ezer videós tartalom érhető el. Népszerűségét mutatja, hogy alapítása óta kétmillióan látogatták a weblapot.

A www.mmakademia.hu-t az MMA Titkársága, Művészeti és Dokumentációs Főosztálya és Szakkönyvtára készítette.

 

Címkék: Hírek, MMA
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/43011/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,MMA
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?