Blogolj!

Minden sikeres férfi mögött van egy L.

Ki volt Márai Sándor felesége Matzner Lola, a rejtőzködő írófeleség – ennek a titoknak a felderítésére vállalkozott a Várkert irodalom sorozat legutóbbi estjén a "két Anna és két Tibor". Juhász Anna irodalmár nyílt, vibráló személyisége garancia volt a számomra, hogy majd új szemüvegen keresztül láthatunk rá Máraira, a kassai világpolgárra. Az est vendégei, az izgalmas vállalkozás utastársai voltak: Ötvös Anna, a Lola könyve szerzője, Mészáros Tibor irodalomtörténész és Szilágyi Tibor színművész.

Fotó: Várkert bazár / Facebook

A Várkert Bazárban megidézett utazás térben is időben is szerteágazó volt. Végigjártuk gondolatban a világot Kassától, Berlinen, Párizson, Budapesten át egészen San Diegóig. Izgalmas betekintést kaptunk a Lolát ábrázoló vetített képeken keresztül a korabeli kassai polgárság mindennapjaiba: jótékonykodásba, teniszpartikba, ezüstlakodalmakba. Közben Ötvös Anna, aki mint kiderült valóságos Miss Marple, legendákat oszlatott el: ijesztő pontossággal bizonyította be kutatásai alapján például, hogy a szerelmesek (Sándor és Lola) nem ismerkedhettek meg fagylaltevési versenyen a Megay cukrászdában, tekintve, hogy a kérdéses időben Kassán a fertőzésveszély miatt tiltott volt a hideg édességhez nélkülözhetetlen jég halászása a Hernádból. Akkurátus kutatómunkával járt utána a barna noteszben feljegyzett barátnők Vilma és Rozka későbbi sorsának.

Nem bántam a legendavesztést, a soha nem publikált családi képek nézegetése, a regényrészletek Szilágyi Tibor értő, bölcs humorral fűszerezett interpretálása közben mindannyian közel kerültünk nem csak az író által L.-ként aposztrofált 62 évig hű társhoz, Lolához, hanem Ötvös Annához, az írónőhöz, és nem utolsó sorban saját magunkhoz is.

Fotó: Várkert bazár / Facebook

Mikor hazafelé sétáltam a Duna-parton az alkalomhoz illő lágy, őszi estén, még mindig Lola kacagása csengett a fülemben, arról a különleges hangfelvételről, melyen egy Arany balladát olvas fel férjének. Játékossággal, türelemmel viselte a magát is nehéz embernek tituláló író sokszor ellentmondásos instruálását. Így volt lehetséges a család bizalmatlansága, az író előforduló kilengései ellenére is az a gyönyörű 62 év. Ami alatt Márai úgy vallott szerelméről, hogy többnyire csak hallgatott. És így rejtőzködött Márai árnyékában L. Hogy Lola halála után egyszerre szakadhasson ki belőle felesége naplójának olvasgatása közben:

Ma éjjel elmondta a „mindent”. Hosszú szerelmi vallomás a „minden”. Az a szerelmi vallomás, amit hatvankét éven át vártam, de közben mindig valahogy másról beszéltünk. Az „életben” nem is lehet elmondani, csak holtan, az óceán mélyéből, úgy tör fel a vallomás, mint valamilyen forró vízáradás a tengerfenék mélyéből, ahol a mélyvízi vulkánok lobognak. Elmondja, hogy szeretett, csak engem szeretett, szerelemmel szeretett, hatvankét éven át. A naplóban mindig újra csak ennyit ír. „Ő”. Vagy „Vele”. Vagy „Nála”. Most elmond mindent. Mi lehet ez? Én beszélek, vagy ő? Sokáig tart a vallomás. Hajnal felé elakad a szava, ismétel két-három szót, mint mikor a hanglemez egyik rovátkájában megakad a tű és a lemez forog, de már csak ugyanazt ismétli. A szerelmi vallomásnak vége. Ezt is „megéltem”.

Aki részt vett a Várkert Bazár a varázslatos irodalmi estjén, az egy kicsit szerelmesebben távozott!

Fotó: Várkert bazár / Facebook

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/43257/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?