Blogolj!

Letették a székely porta alapkövét Kismányokon

Hagyományos bukovinai székely porta alapkövét rakták le vasárnap a Tolna megyei Kismányokon, ahol idén már negyedszer rendezték meg a bukovinai székelyek búcsúját és zarándoklatát. 

A Magyarok Nagyasszonya templom udvarán épülő ház ünnepségén jelen volt Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke is, aki elmondta: fontosnak tartják, hogy gyermekeiknek, unokáiknak be tudják mutatni a bukovinai népi építészetet. Az elmúlt években kénytelenek voltak azzal szembesülni, hogy Bukovinában egyre fogyatkoznak a régi épületek, értékek, ezért döntöttek úgy, hogy a Tolna megyei településen, - ahol székelyek is laknak, -felépítenek egy székely portát. 

Majd Cserháti József egykori pécsi megyéspüspök szavait idézte, aki a templom 1989. október 8-i szentelésén azt mondta: legyen Kismányok a bukovinai székelyek Csíksomlyója. A tájház tervezésekor ez is motiválta a szövetséget.

Az épület alapkövét Kóka Rozália Magyar Örökség-díjas mesemondó és Lőrincz Gergely festőművész, író helyezte el ünnepélyesen. Kóka Rozália ünnepi köszöntőjében, felidézte azokat a székelyeket, akik részt vetek a kismányoki templom építésében.

A zarándoklaton több százan  vettek részt a völgységi falvakból, illetve Érdről, Hidasról, Véméndről, sokak gyalog tették meg a bonyhádi római katolikus templomtól Kismányokig vezető utat. A Magyarok Nagyasszonya templomban őrzik a még Hadikfalváról származó faragott Mária-szobrot, amelyet a székelyek ereklyeként tisztelnek.

A székely porta - Illés Tibor elmondása szerint - Csíkdánfalváról érkező faanyagból épülő, bevakolt gerendaház lesz a hagyományos hármas osztással: az eresznek nevezett betérő-konyha és a nagyháznak hívott tiszta szoba mellett hálószobát foglal majd magába, amelyet a székelyek kisháznak hívtak. A portát tájházként rendezik be, a tervek szerint kis kápolna is csatlakozik hozzá. Az épület létrehozásában egymillió forinttal a Bethlen Alap is részt vett. 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/43363/pics/lead_800x600.jpg
Bukovina,Hírek,Kismányok,porta,székelyek,zarándoklat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?