Blogolj!

Vashegyi György az MMA új elnöke

A Magyar Művészeti Akadémia a mai tisztújító közgyűlésen új elnököt választ a második ciklusa befejeztével leköszönő Fekete György helyére. Az esemény alkalmából élőben jelentkezünk a helyszínről, a Pesti Vigadóból.

Jankovics Marcell váratlan visszalépése miatt Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színművész lett jelölt. További jelöltek: Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze; és Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester. Emellett még azt is megtudhatjuk majd, hogy kik kapják idén az MMA évi tagozati díjait.

A közgyűlés a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere mondott köszöntőbeszédet, amiben hangsúlyozta, hogy "Magyarországon a kultúra nem megtart, hanem felemel és nemzetstratégiai ágazat. Ez mindig így volt és így is lesz. A kultúra segít meghatározni az identitásunkat, segít megérteni a múltat és közösséget teremt." Makovecz Imrére is kitért, aki a Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja volt. A kormány művészetet támogató költségvetéséről is szó esett, ami évi 800 millió forint, úgynevezett művészjáradék és művészeti ösztöndíj 2018. január elsejétől.

Megállapították, hogy a közgyűlés határozatképes, majd a tagozatok és a bizottságok munkáiról döntöttek. Ezután a közelmúltban elhunyt MMA tagokról emlékeztek meg, illetve a május óta kerek születésnapot ünneplőket és friss díjazottakat köszöntötték.  

A napirend elfogadás után a művészeti program keretén belül a Határon túli magyar zenészek egyik koncertrészletét mutatták be, majd a 2017. évi tagozati díjak átadására került sor.

Balázs János

Az MMA Zeneművészeti tagozatának díját Balázs János zongoraművész kapta. "Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy méltó legyek elődeink szellemi interpretálásában" - mondta, majd köszönetet mondott családjának és természetesen az MMA-nak. 

Dr. Szabó László az MMA Építőművészeti díját kapta. Köszönetet mondott feleségének, munkatársainak és a "csillogó szemű szakmai szivacsoknak". "Magyarság, tudat, haza, szeretet. Munkánkat tisztességgel, becsülettel, a legmagasabb erkölcsi és szakmai szinten erőnkön túl végezzük."

A Film- és Fotóművészeti tagozat Szőts István-díját Gelencsér Gábor filmtörténész kapta. "Szőts István művészete, szakmaisága különösen fontos számomra...Holnap lesz a születésnapom, szóval ennél szebb ajándékot nem kaphattam volna."

AZ Iparművészeti és tervezőművészeti díjat Baliga Kornél vehette át. "Ez a díj nem csak az enyém, hanem azoké az épületeké is, amelyek felélesztésében részt vehettem."

Az MMA Irodalmi tagozata Illyés Gyula-díját kapta Kenesei István. "Lelkesítő érzés az, ha díjat a pályatársaitól kapja az ember."

A képzőművészeti díjat Molnár Sándor kapta, azonban mivel nem volt jelen, így lánya vette át a díjat. 

A Művészetelméleti tagozat Cs. Szabó László-díjat Tóth László vehette át. "Életemben mást sem csináltam, csak olvastam. Cs. Szabó László mondta, hogy a könyv olyan, mint a tüdőnk, az olvasás egyszerűen élettani tünet."

Az Erdélyi Zsuzsanna-díjat Küllős Imola kapta. "Két fontos dolog van a világban Erdélyi Zsuzsanna szerint: a szeretet és a szolgálat. Én is ezen a hullámhosszon dolgozom. Az MMA felismerte, hogy felismerte a múlt és jelen közötti kötődéseket."

Orosz Adél balerina a Színházművészeti díjat kapta, ám elfoglaltságai miatt nem volt jelen. 

Fekete György

A díjak átadása után Fekete György szólalt fel, hogy összefoglalja az elmúlt hat évet. Szóba hozta a sajtó és volt tagok "árulását" és támadásait, illetve az MMA ezzel kapcsolatos mindennapos küzdelmeit. A Nemzeti Szalon beindításáról is szó esett azzal a tárhellyel egyetemben, amire máshol nincs példa. Ez a tárhely a művészeti alkotásokat és alkotókat foglalja magába. A Pesti Vigadó jelentőségét is méltatta; "az MMA megérdemli, hogy egy méltó, történelmi épületben legyen a helye". A Nemzet Művésze-díj alapításáról is beszélt, illetve az intézmény hazai és bővülő nemzetközi kapcsolatairól. A közeljövőben megalapítják a Magyar Építészeti Múzeumot. "Az MMA-nak nagyon fontos a jövőbe való tekintés, és nemcsak az intézmény, hanem az ország művészeti élete is."  Az MMA összhangban dolgozik a kormánnyal, ami kérdez, mérlegel és dönt, de a munkát az intézményre bízza.

Végül Fekete György leköszönőbeszédét álló taps fogadta.

Az MMA elnökének megválasztása következett. Az előzőekkel ellentétben Marton Éva, Vashegyi György és Rátóti Zoltán a jelöltek. Jankovics Marcell visszalépett a jelöléstől. Jankovics magyarázatot nem fűzött a dologhoz. 

Marton Éva

Marton Évát Béres Ilona színművész mutatta be, majd az operaénekes kért szót. Jankovics Marcell lemondását is szóba hozta és teljes körű támogatásáról biztosította a filmrendezőt. A művésznő is hangsúlyozta, hogy a haza, szeretet és a művészet a legfontosabb. 

Rátóti Zoltán

Rátóti Zoltánt Vidnyánszky Attila mutatta be, aki elsősorban rendezői munkásságát és vezetői rátermettségét méltatta. A színész-rendező egy idézettel kezdte: "Az embernek meg kell kísérelnie a lehetetlent, hogy a lehetségest elérje." Elmondása szerint a magyar művészeti élet vezető szerepét kell betölteni az MMA által, illetve a Makovescz Imre és Fekete György-féle munkásságot kell továbbvinni.

Vashegyi György karmestert Zádori Mária mutatta be, majd a művész is felszólalt. Megemlítette, hogy az elmúlt 30 év alatt a legkevesebb közpénz felhasználásával Vashegyi és zenésztársai érték el a legnagyobb zenei sikereket. Megalkotta a Határon túli zenészek fellépéseit. Értékteremtés és megőrzés a legfőbb feladat szerinte, továbbá a művészeti nevelés, irányadás, támogatás, művészeti ismeretterjesztés a közmédiában, Makovecz Imre örökségének határokon átnyúló megerősítése. Hangsúlyozta: fontos az MMA intézménye, mint egyfajta szellemi hátország, a kultúra, oktatás, nemzetpolitika terén. 

A szavazatok számlálása közben az alelnök-jelöltek kaptak szót. 

Dubrovay László beszélt először. A mai világban oly jellemző erkölcsi- és értékválságra hívta fel a figyelmet. Nincs érték, nincs mérték, ami a művészeti életre is kihat. Az MMA-nak fel kell vennie a harcot ezekkel szemben. A legkisebb egység a család kell, hogy legyen, ott kell mindenkinek az erkölcsi útmutatást megkapnia, majd a közösségekben, különböző művészeti szakkörökben, kulturális központokban. Nemcsak a fiatalokra, hanem a felnőttekre is kell gondolni.

Haris László végül visszalépett (ellenben elnökjelöltségét elfogadta), ahogy Tamás Menyhért is (elnökjelölt marad ő is).

Jankovics Marcell

Jankovics Marcellt Szemadám György (szintén alelnök-jelölt) mutatta be. Méltatta széleskörű tájékozottságát, munkásságát, szakmaiságát. Ezután Jankovics szólalt fel: hatalom, hivatali tevékenység nem vonzza különösebben, ám alelnök szívesen lenne a továbbiakban is. A Makovecz-féle szellemiséget méltatta, majd a hasznosság fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy mennyire fontosak a külső és belső kapcsolatok építése, illetve továbbra is a szelíd és barátságos hangnemet akarja megtartani és kitért a női tagok alacsony létszámára is. 

Időközben megszületett a döntés: az MMA új elnöke 140 szavazattal Vashegyi György karmester. Marton Éva 36, Rátóti Zoltán 50 szavazatot kapott. 

Vashegyi György

Az elnöki tisztséget Vashegyi György november 5-től veszi át.

Kiss B. Attila az MMA művészetét iskolákkal, egyetemekkel akarja megosztani, a fiatalokat kell ösztönözni, legfőképp a pályakezdő művészeket, összefonni a művészetet az élettel. A külföldi kapcsolatokra és fontosságára hívta fel a figyelmet.

Marton Éva is felszólalt és bejelentette visszalépését. 

Szemadám Györgyöt Somogyi Győző mutatta be. A tagozatok és a tagozati tagok fontosságát, valamint autonómiáját hangsúlyozta. 

Marosi Miklós a középületeket fejlesztéséiért felelős, aki ezt a munkát szeretné kamatoztatni az MMA-ban is. 

Rátóti Zoltán visszamondta a jelöltségét. 

Sáros László az építkezés -szó szerint és átvitt értelemben - fontosságára hívta fel a figyelmet. A segítésre és a tanulásra is kitért, valamint a folytonosság és a fiatalok jelentőségére. 

Sulyok Miklós művészettörténész arról beszélt, hogy fontos a megfelelő bel- és külföldi kapcsolat létrehozása és az MMA programjainak külföldre importálása. 

Amíg összeszámolják az alelnök-jelölt szavazatokat, addig az elnökségi tagság jelöltei szólalnak fel. Sára Sándor, Marton Éva Aknai Jánossal egyetemben visszavonta az elnökségi tagság-jelölését. 

Ezalatt kiderült az alelnökválasztás első körének az eredménye, ami alapján Jankovics Marcell 142 szavazattal már biztosan alelnök, majd a második fordulónak az eredménye is, ami alapján nem született érvényes döntés, így az a következő ülésig, azaz december 4-ig várat magára. 

Tiszteletbeli elnöki címet adományoztak a novemberben leköszönő Fekete György belsőépítésznek. Az alapszabály szerint a tiszteletbeli elnök olyan személyiség lehet, aki a rendes tagok között is kiemelkedő, az MMA céljainak szimbolizálására egyedül is alkalmas. Fekete György a címet 2017. november 5-től viselheti.

Végül eredménytelenül zárult a négy elnökségi tag megválasztása, miután a 24 jelölt egyikére sem érkezett kellő számú szavazat. Ezt követően Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára javaslatára felfüggesztették a keddi közgyűlést.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/43400/pics/lead_800x600.jpg
Díjak,elnökválasztás,élő,Fekete György,Jankovics Marcell,Marton Éva,MMA,Rátóti Zoltán,Vashegyi György
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?