Blogolj!

Eladó az utolsó magánkézben lévő da Vinci festmény

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép becslések szerint 100 millió dollár körül cserélhet gazdát.  

Ez az első Leonardo-felfedezés 1909 óta, minden idők egyik legdrágább, árverésen gazdát cserélő festménye lehet.  Leonardónak már csak kevesebb mint 20 ismert festménye maradt fenn, ebből egyetlen kivétellel mind közgyűjteményben található. 

Sokáig elveszettnek hitték Jézus Krisztus 1500 körül született éteri portréját, amelyet “a férfi Mona Lisaként” is emlegetnek. A rendkívüli finomságú képen az élénk kék és bíbor ruhát viselő Jézus felsőteste és arca látható, amint egyik kezét áldásra emeli, másikban pedig kristálygömböt tart.  Alan Wintermute, a Christie’s szakértője szerint egyes kutatók úgy gondolják, a francia udvar, nevezetesen XII. Lajos rendelhette a reneszánsz zsenitől.

A feljegyzések szerint a kép első ismert tulajdonosa – 1649-ben – I. Károly angol király volt, 1763-as elárverezése után azonban eltűnt, ez után csak 1900-ban került elő újra, többször átfestve, csaknem felismerhetetlenül. Ekkor még senki sem sejtette, hogy a kép eredeti, úgy vélték a nagy mester egyik tanítványának a műve, így 1958-ban mindössze 45 fontért vette meg a Sotheby’s egy árverésén egy amerikai gyűjtő. A remekmű 2005-ben került újra piacra, de még ekkor is azt hitték, hogy csupán az eredeti által megihletett korabeli másolat.

A 2005-ös vásárló restauráltatta a festményt, amelynek eredetiségét hat évig tartó kutatás után végül megállapította egy nemzetközi szakértői csoport. A londoni National Gallery 2011-2012 fordulóján mutatta be az újrafelfedezett, 65-ször 45 centiméteres festményt egy amerikai gyűjtő tulajdonaként. 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/43489/pics/lead_800x600.jpg
árverés,festmény,Hírek,Leonardo da Vinci
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?