Blogolj!

Ópusztaszer paprikanapra várja az érdeklődőket

A fűszerpaprika-feldolgozás hagyományos, a tájegységre jellemző módszereivel ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba – közölte Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője.

fűszerpaprika még a tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett, a Dél-Alföldön minden bizonnyal a szeged-alsóvárosi ferences szerzetesek ültettek először és kezdetben dísznövényként nevelték, majd később már gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig “a háromnapos hideglelés”, a malária gyógyítására is alkalmazták.

A fűszernövényt a 18. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a 19. század elején pedig már a Szeged környéki tanyákon is megjelent,végül a térség egyik jellegzetes kultúrnövényévé vált. A paprika hagyományos feldolgozásának eszközeit az emlékpark skanzenjében egész szezonban láthatják az érdeklődők.

A skanzenben, az alsóvárosi portán a látogatók készíthetnek saját paprikafűzért és megismerkedhetnek a paprikatörés régi módszerével, a külüzéssel is. Aki pedig feláll a lábítós mozsárra, még kóstolót is vihet a vasárnapi levesbe a finom édesnemes paprikából.

A portán a gyerekekre is gondolnak: népi gyermekjátszó várja a legkisebbeket, az Olvasókörnél kemencében sülnek majd a finomságok, a Községházánál pedig a bútorfestést próbálhatják ki az érdeklődők. A Szegedi tanyánál pedig erre a napra üzembe állítják a járgányos paprikamalmot is, lóval hajtott darálóval aprítják föl a kiszárított fűszerpaprikát.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/43511/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,Ópusztaszer,paprika
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?