Blogolj!

Szakrális utazás a Várkert Bazárban

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem egy nagyszabású kiállítás-sorozattal emlékezik a Reformáció 500. évfordulójára. Ennek csúcspontja az Ég és Föld között c. a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát boncolgató kiállítás, amelyet vasárnaptól láthatunk a Várkert Bazárban.

Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke a kiállítás pénteki sajtóbemutatóján elmondta, hogy céljuk bemutatni, hogyan jelentkezik a Biblia gondolatvilága a 20-21. századi magyar képzőművészetben. A tárlat alapjául pedig a reformáció elindulásának 500. évfordulója szolgált, ugyanakkor gondolatiságában mégis egyökumenikus kiállításra” törekedtek.

A művészettörténész arról is beszélt, hogy milyen nehéz feladat volt a Testőrpalota két emeletét is megtöltő kiállításra kiválasztani a megfelelő alkotásokat. A végeredmény egy nyolc szekcióra tagolt tárlat lett, melynek kezdőpontja a Római iskola művészete, majd ezt követi hat nagy mester: Szalay Lajos, Kondor Béla, Borsos Miklós, Tóth Menyhért, Csernus Tibor és Péreli Zsuzsa munkái, hiszen az ő életművükben hangsúlyos szerepet kaptak a szentírási témák. Végül az utolsó szekció az elmúlt 30-40 év más kortárs képzőművészeti alkotóinak, köztük Bencsik János és Polgár Botond munkáiból válogat.

Fertőszögi Péter azt is kifejtette, amikor egy középszerű művész nyúl a Bibliához, akkor egyszerű illusztráció születik, azonban a Várkert Bazárban kiállított műalkotások ennél jóval többet nyújtanak. Ugyanis egy-egy bibliai gondolatot helyeznek új megvilágításba, messze túlemelkedve az eredeti szentírási narratíván. Erre az egyik legjobb példának Szalay Lajos művészetét említette, aki a legsúlyosabb morális dilemmákat hordozó témákat (Izsák feláldozása, Júdás árulása, Dávid és Betsabé kapcsolatát) dolgozta fel jellegzetes rajzain. 

A Várkert Bazárban megtekinthető anyag egyes részeit korábban már Győrben, Debrecenben és Kolozsvárott is láthatta a közönség a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel közösen szervezett kiállítás-sorozatának keretében, ám Budapesten csúcsosodik ki. A felsőoktatási intézmény docense, Kókai Nagy Viktor a sajtótájékoztatón kiemelte: a reformáció központi gondolata volt a Biblia lefordítása a hívők anyanyelvére, vagyis a Szentírás közkinccsé tétele. Ennek a törekvésnek késői eredményei a kiállított munkák is.

Elmondása alapján a református egyház berkein belül nincsen eléggé megbecsülve a képzőművészet, ezért a kiállítás egyfajta “vezeklés” is az elmúlt 500 év “képrombolásáért”.

Vitathatatlan, hogy meglett az eredménye a sok szervezésnek: a kiállításon szereplő összes műalkotás megköveteli magának az időt, hogy megálljunk előtte és elgondolkozzunk, mind a műről, mind az általa feszegetett kérdésekről, és a hitről egyaránt.

Az Ég és Föld között című kiállítás 2017. október 15 – 2018. január 14. között tekinthető meg. Helyszín: Várkert Bazár, Testőrpalota (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.). Nyitva tartás: kedd-vasárnap: 10.00-18.00

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/43588/pics/lead_800x600.jpeg
Ég és Föld között,festmény,Hírek,kiállítás,szobor,Várkert Bazár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?