Blogolj!

Felújítják a Szinyei Merse-kastélyt Cserkeszőlőn

Megújul a cserkeszőlői Szinyei Merse-kastély, a műemlékvédelem alatt álló épület felújítására 200 millió pályázati forrást nyert az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében – tájékoztatott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere.

Szokolai Lajos elmondta: a kivitelezés még a közeljövőben elkezdődik, a rendelkezésre álló korabeli felvételeket is figyelembe véve újul meg kívül-belül a kastély. A jelenleg nem használt épületben a felújítás után a térség borkultúráját, az ahhoz kapcsolódó eszközöket, illetve Szinyei Merse Pál és családja életét, a festő munkásságát mutatják majd be.

Hozzátette, hogy nyolc-tíz éve – amikor az önkormányzat megvette a kastélyt a Szinyei Merse család egyik tagjától – már történtek állagmegóvó munkálatok az épületen. Továbbá, hogy a cserkeszőlői önkormányzat felvette a kapcsolatot a Szinyei Merse család tagjaival, és a település testvérvárosi kapcsolatot ápol a szlovákiai Jernyével, ahol Szinyei Merse Pál élt.

Szokolai Lajos azt is elmondta, a tervezett programok megszervezésében a Magyar Nemzeti Múzeum segítségére is számíthatnak. Majd arra is kitért a polgármester, hogy az önkormányzat vásárolt 12 hektár kastély körüli területet, ahol egyebek mellett szeretnének majd képzőművészeti tábort, és – a festő ismert Majális című festménye nyomán – országos, sőt akár nemzetközi hírű majálist is rendezni.

A terveik között szerepel egy farm létesítése is gyermekeknek, ahol őshonos állatokat és kihalófélben levő szakmákat mutatnának be -tette még hozzá. A jelenleg üresen álló kastély előtt borospince található, amelyet az önkormányzat mintegy 18 millió forintból már felújított. 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/43869/pics/lead_800x600.jpg
felújítás,Hírek,kastély,Szinyei Merse Pál
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?