Blogolj!

Jövőre is Art Capital

Aki már volt, azért, aki nem, azért készüljön a jövő évi Duna-parti kavalkádra, hiszen egy év múlva, már harmadik alkalommal lesz képzőművészeti fesztivál, vagyis az Art Capital június 9-24 között.

Nem véletlen a nagy lelkesedés a szervezők részéről sem, hiszen Szentendre eddig is igazi alkotóhelynek számított; kb 200-250 művész lakik a városban, a környezet festői, így nem csoda, ha ihletet is ad minden utcasarok, macskakő és partmenti sétány.

Az Art Capital tavaly az idő tapasztalásával foglalkozott, idén az otthon és otthontalanság témáját járta körbe (erről mi is írtunk itt és itt), jövőre viszont a kert motívuma lesz a főszereplő.A kert sokat elmond arról, hogy tervezői, művelői miképpen viszonyulnak a világmindenséghez. A kínai és a japán kert mikrokozmosza, a Korán tagolása nyomán nyolc részre osztott arab kertek, az optikai elvek szerint szerveződő francia kertek vagy éppen az angol kertek hatalmas pázsitokhoz kapcsolódó szabálytalan formájú labirintusai mind-mind erről a viszonyról tanúskodnak.

A kert menedék, ahová a rohanó világban vissza lehet vonulni. A szerelem, az érzékiség, a szépség helye. Az értelmes munka helyszíne, hiszen a növények ültetése, gondozása minden esetben tényleges eredményt hoz. Az ókori keleti kultúrák óta minden nagy történelmi korszaknak megvolt a maga kerttípusa. Hosszú idő óta a modernitás az első olyan kor, amelyhez nem társítható karakteres kert – aligha függetlenül az ember természethez való viszonyának alapvető megváltozásától. A 2018. évi Art Capital erre a viszonyra is rákérdez, amikor a kert témája köré szervezi projektjeit.

Ahogy eddig, úgy 2018-ban is hazai és külföldi alkotókat, művészeket is várnak a két hétig tartó rendezvénysorozatra. Érdeklődők már most vannak, hiszen az Art Capital híre megszületése óta már külföldre is elért és a térség egyik legjelentősebb és legnagyobb eseménye a kortárs művészet égiszén. A nemzetközi kontextus fontos, ami abból is látszik, hogy idén az Art Capital első projektje Velencében volt, jövőre pedig Bécs a célpont, ezzel is jelezve azt, hogy a nemzetközi trendekkel tartja a lépést, nyitott és befogadó egyben. Az ezzel kapcsolatos törekvései pedig már most kezdik elérni a kívánt eredményt, ugyanis a lengyel, román és francia intézetek is érdeklődnek a programok és rendezvények iránt.

A rendezvényekből pedig a tervek szerint enyhén szólva sem lesz hiány; minden eddiginél több, mintegy harminc helyszínen, a vizuális művészetek kiemelkedő nemzetközi alakjaival és meghatározó hazai képviselőivel találkozhatnak mindazok, akik 2018. június 9-24. között ellátogatnak Szentendrére, az országhatárokon átívelő régió legnagyobb képzőművészeti fesztiváljára.

 

 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/43881/pics/lead_800x600.jpg
Art Capital,fesztivál,kiállítás,MűvészetMalom,Szentendre
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?