Blogolj!

Meghalt Som Lajos

Som Lajos az egyik legismertebb magyar zenészek egyike volt, aki basszusgitározott a Taurus, Neoton és Tűzkerék zenekarokban, majd 1974-ben megalapította a Piramis együttest. 

Az 1947-es születésű Som már egészen fiatalon elkezdett zenélni, majd a hatvanas évek közepén kezdett el zenélni a Record nevű zenekarban. Ezután került a Neotonhoz, ahol megismerte későbbi feleségét, Karda Beátát. Zenész karrierje következő állomása a Taurus volt, amiben Radics Bélával, Balázs Fecóval játszottak együtt. 

Az 1974-ben alapított Piramissal Németországban, Svájcban és katonai klubokban léptek fel. Som mellett a későbbiekben Révész Sándor énekessel meghatározó tagjai lettek a zenekarnak. 

A Piramis feloszlása után 1985-ben az ugyancsak sikeres Senator nevű együttes basszusgitárosa lett, amelyben Takáts Tamással, Szekeres Tamással, Giger Károllyal és Varga Lászlóval zenéltek együtt.

1992-ben újra összeállt a Piramis, a nagy érdeklődésre való tekintettel öt koncert erejéig, a klasszikus felállásban. 1997-ben Závodi Jánossal mindketten 50. születésnapjukat ünnepelték, majd 2006-ban ismét összeállt a Piramis, de a megromlott egészségi állapotú Som Lajos csupán a koncertek elején és végén léphetett színpadra, akkor is vendég basszusgitáros társaságában. A Piramis 2009-es újraindulásában már nem is vett részt.

2011-ben bejelentették, hogy Slamovits Istvánnal közösen új zenekart alapít StOrM néven, azonban az új formáció mindössze egy sajtótájékoztatón szerepelt együtt, tényleges működésére sosem került sor.

2015 nyarán egy lapinterjúban elismerte, hogy a hetvenes években beszervezték, és (Professzor néven) jelentéseket adott az állambiztonság munkatársainak.

Egészségügyi állapota már hosszú ideje megromlott, nyáron kórházba is került, akkor már alig tudott lábra állni. Som Lajos október elsején töltötte be a 70. életévét. 

Címkék: Gyász, Som Lajos
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/44208/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,Som Lajos
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?