Blogolj!

Egy hónapig az emberközpontú tudományé lesz a főszerep

November elejétől egy hónapon át a magyar tudomány ünnepének idei rendezvénysorozata. A harminc nap alatt rengeteg előadás, kiállítás és konferencia lesz, amelynek idei központi témája az emberközpontú tudomány.

 A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által szervezett sorozat programját összeállító testület igyekezett olyan témákat összegyűjteni, amelyek nem egyszerű technológiai kérdésként tárgyalják a problémákat, hanem kitérnek azok jogi, etikai és pszichológiai vonatkozásaira is

- mondta el Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese, a sorozat programtanácsának elnöke.

Az előadásokból a közönség képet kaphat például arról, hogy milyenek lesznek a jövő "okosvárosai", milyen problémákkal szembesülnek az öregedő társadalmak, vagy milyen lehetőségeket kínál, és milyen veszélyeket rejthet magában a géntechnológia.

A előadások során többek között a mesterséges megtermékenyítés etikai problémáiról és az ezekre adható orvosi válaszokról, a genetikai forradalom lehetőségeiről lesz szó, illetve meg lehet majd tudni, hogy a modern természettudományok milyen kapcsolatban állnak és mit kaptak a vallástól, a mágiától és a humán tudományoktól.

Az esti előadásokhoz hasonlóan az MTA székháza ad otthont a tudományos osztályok rendezvényeinek is, amelyek regisztrációt követően szintén nyitottak a közönség számára is. A programok másik részét az Akadémia kutatóközpontjai, kutatóintézetei, illetve területi bizottságai szervezik, ezek közül legjelentősebb a Kutatóhelyek tárt kapukkal elnevezésű sorozat, amelynek keretében az érdeklődők bepillanthatnak a külvilágtól egyébként elzárt laboratóriumok világába.

A magyar tudomány ünnepe programjai között megemlékeznek majd a reformáció 500. évfordulójáról, Arany János, az MTA egykori főtitkára születésének 200. évfordulójáról, valamint Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójáról is.

Az előadások a rendezvény és az MTA honlapján is elérhetők lesznek.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/44239/pics/lead_800x600.jpg
A magyar tudomány ünnepe,Eseménynaptár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?