Blogolj!

Megújul a nagyszalontai Csonkatorony

Teljes körű felújítást kap a nagyszalontai Csonkatorny az Arany János-emlékév keretében. A renoválással egy időben megújul a legendás épületben található Arany János Emlékmúzeum négy évtizede létrehozott állandó kiállítása is.

A négy ütemből álló felújítás első szakaszában új, tűzbiztos fémszekrényekkel is felszerelt raktárhelyiséget alakítottak ki az Arany János személyes hagyatékának egy részét őrző emlékmúzeum kiállítási tárgyai számára a Csonkatorony mellett álló Arany Palotában, amelyet az 1920-as években bérházként építettek, hogy az ingyenesen látogatható múzeum fenntartási költségeit fedezni tudják. Ma ez az épület ad helyet a nagyszalontai városi könyvtárnak.

A Csonkatorony kiürítése október 24-én fejeződött be, ezt követően már megkezdődhettek a felújítási munkálatok. A teljes körű festés mellett korszerűsítik az elektromos rendszert és fűtést telepítenek, így a korábban fűtetlen épület télen is látogatható lesz. A fejlesztés harmadik szakaszában korszerűsítik az emlékmúzeum infrastruktúráját, a negyedik ütemben pedig az épületegyüttes udvara is megszépül. A torony renoválásával egy időben megújul az Arany János Emlékmúzeum állandó kiállítása.

Az előző tárlat több mint 40 éve, 1975-ben nyílt meg, ennek kiállítási darabjai kisebb részben átkerültek az Arany Palota galériatermében berendezett időszaki kiállítás anyagába, nagyobb részben azonban restaurálásra szorulnak, akárcsak több száz eredeti kézirat.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főmuzeológusa, Szilágyi Judit elmondta, az új, interaktivitásra is törekvő kiállítás alapvető feladata az lesz, hogy bemutassák az Arany Jánossal kapcsolatos legújabb irodalomtörténeti kutatások eredményeit, és azoknak a relikviákat, amelyeket a 200 éve született költő még személyesen adományozott szülővárosának a múzeum létrehozásakor.

A megújult Csonkatorony és az új állandó kiállítás a tervek szerint 2018. március 2-án, Arany János születésének évfordulóján nyílik meg. A felújítást, a műtárgyak restaurálását és az új kiállítás létrehozását teljes egészében az Arany János-emlékbizottság finanszírozza, csaknem 160 millió forintból.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/44374/pics/lead_800x600.jpg
Arany-emlékév,Csonkatorony,felújítás,Hírek,kiállítás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?