Blogolj!

Megnyílt a Makovecz Központ

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az intézmény lehetőséget nyújt Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész életművének megőrzésére és bemutatására, amit az MMA működtet.

Az átadó ünnepségen Vashegyi György elmondta, hogy a központ nemcsak emléket állít a nemzetközi organikus építészet rendkívüli hazai képviselőjének, de olyan teret is hivatott biztosítani az érdeklődő közönség számára, amely által mélyebb bepillantást nyerhetünk Makovecz Imre alkotó művészetébe és méltó helyszínéül szolgál az MMA alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke legjelentősebb berendezési és használati tárgyainak elhelyezésére is.

Vashegyi György reményei szerint a központ nem csak az emlékezés helyszínekén szolgál majd, hanem

egy olyan organikus közösségi térként is, amely szerves részét fogja képezni e rendkívüli művész munkássága megismerésének, a felfedezés újdonságának, és egyben a jövő nemzedékét megillető inspiráció forrásává válik.

Az átadáson Fekete György tiszteletbeli MMA elnök is felszólalt:

óriási felelőssége van a központ működtetőjének, mert hozzá kell járulni egy olyan stabil, tiszta európai Magyarországnak a létrejöttéhez, amelyet veszély fenyeget. Kevés olyan történelmi idő volt, amikor Makovecz Imre szellemére ilyen szüksége lett volna a magyar kultúrának.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) érkezik a Makovecz Központ és Archívum megnyitójára Budapesten 2017. november 20-án. Középen Szabó Marianne, Makovecz Imre özvegye, jobbra fia, Makovecz Pál (j2) és Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke (j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

"Több van itt egy múzeumnál, több van itt egy archívumnál"

Orbán Viktor miniszterelnök a megnyitón hangsúlyozta, hogy Makovecz Imre életműve annak a szellemiségnek a foglalata, amit ő a magyar nemzeti kultúra legmélyebb rétegeiből hozott fel és legtisztább formában állított elénk. Egyetlen dolgunk van: építsük, gondozzuk és kutassuk ezt a kivételes örökséget. Ma már egy olyan országban élünk, ami büszke nemzeti értékeire és nemzeti alkotóira.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Makovecz Imre "hitt abban az erős országban, amely nem követ szolgai módon külföldi divatokat, nem zárható fizikai határok közé sem". Életműve igenek és nemek határozott vonalvezetésű rendszere:

igen a nemzetre, igen a falura, igen a családra, igen a népi kultúrára; és nem arra a színtelen, szagtalan, szervetlen, a nemzetközi pénzvilág által vezérelt multikulturális műanyag világra, ami, ha hagynánk egy pillanat alatt körbevenne és magába olvasztana minket.

-fogalmazott a kormányfő.

Makovecz Imre 1935. november 20-án született, születésének évfordulóján nyitották meg a róla elnevezett budapesti központot és archívumot a főváros XII. kerületében. 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/45005/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,Hírek,Makovecz Imre,Makovecz központ,MMA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?