Blogolj!

Elhunyt Benes József Munkácsy-díjas vajdasági festő

81 éves korában elhunyt Benes József Munkácsy-díjas vajdasági származású festő- és grafikusművész, a kecskeméti Műhely Művészeti Egyesület elnöke - számolt be róla szombaton a délvidéki magyar sajtó.

Benes József 1936. október 8-án született a vajdasági Bajmokon. Tanulmányait a Belgrádi Képzőművészeti Akadémián végezte, majd Zentán élt és dolgozott, 1978-ban pedig Magyarországra települt, ahol először Szegeden, később Kecskeméten élt. 

Művészetéért számos alkalommal díjazták Szerbiában, Magyarországon, de külföldön is, 1995-ben kapta meg a Munkácsy-díjat. Több mint száz önálló és csoportos tárlata volt, alkotásaira jellemző volt, hogy egy-egy részletet nagyított fel vagy egyetlen motívumot helyezett a mű középpontjába. Zenta és a város folyója, a Tisza - saját bevallása szerint - évekkel Magyarországra költözése után is hiányzott neki, a folyó az alkotásain is gyakran megjelent. Az utóbbi években főleg feleségével, Gerle Margit keramikussal állítottak ki közösen.

Festett, rajzolt és sokszorosított grafikát készített. Az Artportal.hu szerint "az emberi szenvedést, kiszolgáltatottságot, nyugtalanságot és drámai feszültséget tiszta színekkel társította, de jellegadóan fekete-fehér színhasználata fölerősítette".

"Bár sokan sorolnak egyéb kategóriákba, modern realista festőnek tartom magam" - emelte ki sokszor idézett hitvallásában.

Az emberi test sebzett, tépett, gólemmé növelt vagy más módon groteszkké nyomorított képével, apokaliptikus víziók, halálfélelmek megjelenítésével tiltakozom a háború ellen. A sorsában tehetetlen ember formájú lények agonizálása, az embernélküli tájak - hasonlóképpen egy rossz álomhoz - szándékosan keltenek rossz érzéseket a befogadóban, nyitva hagyva a kérdést: felébredünk-e?

- tette hozzá. 

Művei számos gyűjteményben megtalálhatók Szegeden, Kecskeméten, Zentán, Szabadkán, de Wroclawban is.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/45231/pics/lead_800x600.jpg
Benes József,Gyász,Hírek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?