Blogolj!

Székely asszonyok a Nemzeti Múzeumban

Székely asszonysorsokról nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, ami egy képzelet szülte elbeszélő szemszögén keresztül kalauzol végig a 20. század nagy traumáin. 

Az Anna - Változatok székely asszonysorsra című kiállítás egy elképzelt történetet mutat be, a történetírásnak és a néprajztudománynak azt a hagyományát követi, amely a kisember történetét a nagy történelem lenyomataként értelmezi - fogalmazott a múzeum főigazgatója.

Székelyföld és Erdély földrajzi, történeti, néprajzi és politikai létezésén túl a magyarok számára erős szimbólum. A gyakori idealizálás azonban elfedi a mindennapok sokszor fájdalmas valóságát - mondta Varga Benedek, aki szerint a 20. századi székely valóság önmagában, szimbólum voltától függetlenül is minden figyelmet megérdemel.

A formabontó kiállítás fiktív főszereplője Anna, egy fiatal székely lány, aki teherbe esett egy falusi mulatságon, és ez megpecsételi az életét. Bárhogy dönt, megtartja vagy elveteti gyermekét, döntése kihat az egész életére. A tárlat lehetőséget ad arra, hogy az asszony két lehetséges sorsát járja végig a közönség.

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége megnyitja az Anna - Változatok székely asszonysorsra című időszaki kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban 2017. november 29-én. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum tárlata egy képzelet szülte elbeszélő szemszögén keresztül kalauzol végig a 20. század nagy traumáin. MTI Fotó: Pólya-pető Dávid

A tárlaton Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lévai Anikó kiemelte azt is, hogy

Erdélyre érdemes figyelni, mert az erdélyi művészet újításaival, progresszív megoldásaival friss szelet hoz a magyarországi művészetbe és múzeumi életbe is.

A kiállítás egyébként a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum tárlata, amely Marosvásárhely után látható Budapesten. 1920 óta ez az első alkalom, hogy külhoni intézmény saját kiállítással mutatkozik be a Nemzeti Múzeumban.

Miklós Zoltán, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a tárlat egy tucatnyi valós történetből összesűrített fiktív életút két változatát meséli el. A főszereplő Anna, aki 1920-ban születik bele a zárt falusi közegbe, ahol erős társadalmi normák szabályozzák mindenki élet. Anna sorsának fejezeteit a tárlat korhű tárgyanyaggal illusztrálja, azonban a középpontban nem maguk a tárgyak, hanem elképzelt használójuk, egy asszony áll. A hagyományos kiállításoktól eltérően nincsenek feliratok, a látogató okostelefonon vagy audioguide-on keresztül követheti, amint a főszereplő egyes szám első személyben elmeséli életének sorsdöntő állomásait. Anna hangját a Magashegyi Underground énekesnője, Bocskor Bíborka adja.

Anna élete kényszerpályára kerül, amikor 17 évesen egy falusi mulatság folyományaként megesett lány lesz. Ezen a ponton a történet ketté válik, és a látogató döntheti el, melyik életutat járja végig. Az egyik ágon Anna a kommunizmus, a kollektivizálás elszenvedőjeként jelenik meg, míg a másikon agitátorként maga is az új hatalmat szolgálja. Azonban mindkét életút a városi blokklakásban leélt magányos öregkorral végződik.

Az Anna - Változatok székely asszonysorsra című tárlat csütörtöktől április 29-ig látható a Nemzeti Múzeumban.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/45427/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,kiállítás,Magyar Nemzeti Múzeum,székelyek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?