Blogolj!

Csodahangszer Pécsen

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész elképzelései alapján készült el az a különleges zongora, amely immár a pécsi Kodály Központot gazdagítja. A nagyobbik típusú, 292 cm-es hangszer megjelenése és hangzása alapján versenytárs nélküli modell.  

Bogányi Gergely elképzelései alapján a Zengafons Kft. tervezte a zongorákat, amelyek tízéves fejlesztés eredményei. Főbb újdonságai: az eddigi legjobb zongoramárkákat túlszárnyaló zengő hangzás, a hangszernek a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot biztosító kompozit-ötvözet (a rezonáns lap anyaga), a zongora mechanikáján végzett jelentős újítások, valamint a zongora modern, figyelemfelkeltő dizájnja. A hangszer az új kompozit anyaghasználatnak köszönhetően kevesebb karbantartást igényel, értékét pedig korlátlan ideig képes megtartani. A zongora formavilága már önmagában spirituális üzenetet közvetít, funkcionális szempontból pedig hangvetőként is működik, ami újdonság a hangszer történetében. 

A kormány 2015-ben döntött a Bogányi-zongorák megvásárlásáról, magyar és külföldi közintézményekben történő elhelyezéséről. Abból a célból, hogy a különleges magyar zongorát megismerhesse mind a hazai, mind a nemzetközi zenei élet. A zongorák állami megvásárlásának köszönhetően a hangszerek elismert magyar, valamint külföldi kulturális intézményekhez kerülnek, lehetővé téve, hogy világhírű művészek Magyarországon kívül is koncertezhessenek rajtuk, ezzel is öregbítve a magyar kultúra és zeneművészet hírnevét.

A Bogány-zongorák kétféle méretben készültek, Pécsre a nagyobb, 292 cm-es hangszer került, amelynek piaci értéke 107,9 millió Ft (2015-ös adat), vételára a kormányhatározat szerint 81,28 millió Ft. A Kodály Központ fényét emelő új hangszert csütörtökön mutatták be sajtótájékoztató keretében. Az eseményen dr. Hoppál Péter, pécsi országgyűlési képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kiemelte:

Ahogy az állami megrendeléssel a tíz példány elkészülte során egyre finomodott a technológia, úgy derült ki mindenki számára, hogy valóban egy csodával, valóban egy csodazongorával van dolga a 21. századnak.

A helyszínek kiválasztásának legfontosabb szempontja az volt, hogy olyan hangversenytermekbe kerüljön a hangszer, melyek presztízsüknél és látogatottságuknál fogva leginkább biztosítják, hogy a közönség minél szélesebb körben megismerhesse az újdonságot. Fontos volt az is, hogy az új magyar zongora ne csak budapesti zenei intézményekhez és ezáltal a fővárosi közönséghez jusson el, hanem vidéki városokba is. Pécsre, az Európa Kulturális Fővárosa cím korábbi birtokosára a zenei élet gazdagsága és infrastruktúrájának fejlettsége okán esett a választás, hiszen itt található az ország egyik legjobb akusztikájú zenei intézménye, a Kodály Központ. Az épület 2010 decemberi átadása óta teltházas koncertek során világhírű előadóművészek követték egymást a hangversenyteremben, amely komoly- és könnyűzenei koncerteknek, valamint színházi előadásoknak ad otthont.

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a városban a Bogányi-zongoráért indult közadakozás keretében több mint kétmillió forint gyűlt össze, amelyet a hangszerrel kapcsolatos költségekre költöttek, mint a szállítás és a hangolás. Kifejezte örömét, hogy Pécs is gazdagodhatott egy ilyen zongorával.

Bogányi Gergely zongoraművész elmondta, hogy a zongora gondolata több mint 20 évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne.

Azt szeretném elmondani erről a 20 évről, hogy ez nem egy általános vállalkozás, hanem egy életfeladat

- fogalmazott a művész.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/45451/pics/lead_800x600.jpg
Bogányi Gergely,Hírek,Kodály Központ,Pécs
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?