Blogolj!

Csupa rejtély, csupa izgalom – Csinszka, a halandó múzsa

A múlt század nagy alkotóiról mindig szívesen hall és olvas az ember történeteket, legendákat, vagy akár pletykákat. A művészek izgalmas miliője, az alkotás mikéntje és a nagy írókra, költőkre és festőkre ható események és emberek pedig talán még izgalmasabbak lehetnek. Rockenbauer Zoltánt is elragadta ez a titokzatos világ, és most, második, bővített kiadású Csinszka, a halandó múzsa című könyvének segítségével tárja fel egy nő és művészek, művészet kapcsolatát.

A bővített kiadás pedig nem véletlen, hiszen ahogy Rockenbauer Zoltán is mesélt könyvbemutatóján, egészen egyértelművé vált hogy Boncza Berta - vagyis ahogy mindenki szólította, Csinszka – ma is hatással van az alkotókra, így nem csoda, hogy újabb részletekkel kiegészítve újból megjelenhetett története. Elbeszélés egy lányról, aki még épphogy kezdett felnőni, de máris olyan értelmiségi közegben találta magát, ami egész életére kihatott. És ő is hatott. Hatott Ady Endrére. Olyannyira, hogy felesége lett alig húsz évesen, és bár sosem akart Ady özvegyeként élni a költő halála után, mégis ráragadt ez a nem túl hálás jelző.

Rockenbauer Zoltán és Nyáry Krisztián beszélgetett a Csinszka, a halandó múzsa című könyvről

De Csinszka nem az a típus volt, aki férfiaktól függött. Inkább ők függtek tőle. Ironikus, de ő is kipróbálta magát több művészeti ágban (verseket, novellákat, szecessziós hangulatú, irodalmi leveleket írt, elsajátította a fotográfia akkoriban bonyolultnak számító technikáját), de kiemelkedő tehetsége nem igazán volt egyikhez sem. Ő múzsaként tündökölt mindig is, inspiratív személyisége Alma Mahler alakjához hasonlítható. Ady, Babits Mihály - akivel szintén volt kapcsolata egyrövid ideig -  több csodás alkotást is neki köszönhet, elég csak a Csinszka-versekre gondolni, Márffy Ödön festő Csinszka-korszaka pedig magáért beszél. Csinszka csupán negyven évet élt, de élete nem csak „egyszemélyes” volt. Kihatott másokra, mindenkire. Alkotókra és alkotásokra, és élete hat a huszonegyedik századra is.

Rockenbauer Zoltánt is megihlette ez a különös varázs, ami Csinszkából áradt, és ha nem is versekben, vagy festményeken, de alapos kutatás után egy könyvben megszületett egy történet a huszadik század első felének népszerű „celebjéről”.

És ahogy maga az író is fogalmaz könyvével kapcsolatban:

Ez a történet temetéstől temetésig tart: Ady ravatalától Csinszka koporsójáig. Az előzményekkel és az utózöngékkel csak annyiban foglalkozom, amennyiben ez feltétlenül szükséges. Nem mesélek el tehát mindent elölről. Boncza Berta személyisége, férfiakra gyakorolt varázsa a maga sokrétűségében nem érthető meg élettörténetének második fele nélkül. A Csinszka-aktát azonban még most sem lehet lezárni. Az első kiadás megjelenése óta sok minden került nyilvánosságra fiókok és archívumok mélyéről.

Fotók: Gergely Bea

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/45783/pics/lead_800x600.jpg
Csinszka, a halandó múzsa,Könyvbemutató,Rockenbauer Zoltán
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?