Blogolj!

Bemutatták a Háry János digitálisan felújított változatát

Befejeződött a Kodály Zoltán Háry János című daljátékához készült, egész estés rajzfilm digitális felújítása a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) jóvoltából. A felújított rajzfilm díszbemutatóját hétfőn tartották a Pesti Vigadóban.

A mai felnőttek többségének meghatározó és maradandó élmény volt a Háry János rajzfilmváltozata – emlékeztetett az MTVA vezérigazgatója, Vaszily Miklós.

Fontos, hogy a mai kor igényeinek megfelelő, digitálisan felújított változat is a közönség rendelkezésére álljon, és így lehessen megőrizni az utókornak Richly Zsolt és Jankovics Marcell 1983-as animációs filmjét.

Jankovics Marcell és Richly Zsolt MTI fotó: Bruzák Noémi

Jankovics Marcell, a film animációs rendezője és Richly Zsolt, rendező és a film figuratervezője is jelen volt a bemutatón, ahol Jankovics hangsúlyozta, hogy a Háry János is azért lett az, ami, mert Richly

képes a kép egészével kifejezni dolgokat, nem csak egy-egy figurával, arckifejezéssel


Richlynek a film elkészítésével az volt a célja, hogy ötvözze a magyar népművészetet és Kodály munkásságát, melyeket már fiatalon is nagyon fontosnak és meghatározónak tartott.

A Háry János a Magyar Televízió megbízásából készült 1983-ban a Pannónia Filmstúdióban, jelenleg az MTVA tulajdona. A forgatókönyvet Marsall László írta, a film zenéjét Kodály Zoltán műveiből Ferencsik János állította össze. A rajzfilmben énekesként Mészöly Katalin, Sólyom-Nagy Sándor és Takács Klára hallható, mellettük Szabó Gyula, Raksányi Gellért, Haumann Péter, Kállay Ilona, Balázs Péter és sokan mások működtek közre.

MTI fotó: Bruzák Noémi

Az MMA titkársága a 2017-es Kodály-emlékév keretében pályázatot nyújtott be a film digitális felújítására, és az így nyert 1,5 millió forintot saját forrással kiegészítve fedezte a munka 6,6 millió forintos költségét.

A Háry János 35 milliméteres Color Negativ hordozón állt rendelkezésre. A két szervezet közötti szerződés értelmében az MTVA vállalta, hogy a rajzfilmet manuális és ultrahangos tisztítási technikával és ragasztással előkészítve, majd digitalizálva felújítja. A retusált és színkorrekciós technikával is feljavított, 4K felbontású Háry János-film vetítési jogait az MMA öt évre kapta meg.

 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/45893/pics/lead_800x600.jpg
Háry János,Jankovics Marcell,MMA,rajzfilm
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?