Blogolj!

Megkezdődött a hanuka: ókori diadalra emlékezik a zsidóság

December 12-én napnyugtával megkezdődött a hanuka. Nem a legjelentősebb ünnepe az izraelitáknak, mégis a keresztények körében a legismertebb. Feltettük és megválaszoltuk azokat a kérdéseket, amelyeket akkor nem mertél, mikor először hallottad a Tények végén: boldog karácsonyt és hanukát kívánunk!

- Hanuka? Az a zsidó karácsony, ugye?
- Nem, nem az. Egy ókori győzelemre emlékeznek, amikor sikerült megvédeni a hitüket és a szentélyüket. Fontos ünnep, de - mint ahogy a bevezetésben is említettük - nem olyan jelentős a zsidóság számára, mint a keresztényeknek a karácsony. A hanuka kifejezés maga felszentelést jelent.

- Mit is ünnepelnek? Mi volt ez az ókori győzelem? Miért felszentelés?
- Az egyik Nagy Sándor utáni szeleukida uralkodó, IV. Antiokhosz a hellenizmus erősödését úgy kívánta elérni, hogy Zeusz szobrát helyezte el szentélyben, valamint - zsidó szempontból - bálványimádást írt elő. Az intézkedések ellen felkelés tört ki, amelyet a kirobbantó Matatias Makkabeus fia, Júdás vitt győzelemre a túlerővel szemben. Ezt követően megtisztították, majd ismét felavatták a szentélyt - innen ered a megszentelés/hanuka elnevezés. Azonban csak egy napra elegendő kóser olajat találtak, új előállításához pedig nyolc nap kellett volna. Ekkor viszont csoda történt, az olaj kitartott nyolc napig.

- Mennyi ideig tart maga az ünnep?
- Az előbbi miatt nyolc napig: napnyugtától napnyugtáig.

- Mikor ünneplik?
- Kiszlév 25. és tévét 3. között. A zsidó év az ünnepek miatt hatféle hosszúságú lehet, így az általunk használt Gergely-naptárban eltérő időpontokban találkozhatunk a hanukával. Idén december 12-én napnyugtától számítjuk, mert a zsidó napok ebben a napszakban kezdődnek.

- Hogyan ünneplik?
- Ilyenkor a kilencágú hanukai gyertyatartó mécseseit gyújtják meg. Minden nap eggyel több gyertyát gyújtanak meg a kilencedikkel, a samesszel (szolgával), így emlékezve a nyolc napig kitartó olajra. Olajban sült ételeket - például látke (burgonyaérme) - készítenek a nők, hanukai pörgettyűvel játszanak a gyermekek.

- Kapnak a zsidó gyerekek ajándékokat?
- A középkor óta - a karácsony mintájára - igen, sőt napjainkban az is előfordul, hogy minden nap kapnak a hanuka ideje alatt. Magyarországon azonban inkább az a jellemző, hogy az izraelita vallású családok megünneplik a karácsonyt, s ekkor adják át az ajándékokat.

Címkék: hanuka, ünnep, zsidóság
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/45898/pics/lead_800x600.jpg
hanuka,ünnep,zsidóság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?