Blogolj!

Ha december, akkor Várkert Bazár!

A Várkert Bazár decemberben is a minőségi programokra és az értékek átadására helyezi  a hangsúlyt, ennek köszönhetően az érdeklődők könnyedén megtalálhatják a számukra megfelelő programot, legyen az egy kiváló irodalmi est, egy kiállítás vagy akár a gyerekek minőségi szórakoztatása. Lássuk, mivel tölthetjük a hideg napokat! 

IRODALOM:

Várkert Irodalom - Beszélő levelek – Kinyílik a hírességek postaládája

Dátum: December 16.

A Beszélő levelek produkció különleges utazásra invitálja a nézőket: híres emberek, történelmi személyek, ismert művészek életébe pillanthatunk bele legizgalmasabb, legviccesebb, legtragikusabb leveleiken keresztül az ország legjobb színészei, írói, zenészei segítségével. A havonta megrendezésre kerülő estek minden alkalommal más fellépőkkel és más levelekkel várják a nézőket, és az élőzene is fontos szerepet kap az előadásokban. A Várkert Bazárban egy külön erre az alkalomra összeállított levélválogatást hallhat majd a közönség – a hely szelleméhez igazodva – elsősorban az irodalom jeles alakjainak tollából. Az est házigazdája Ugron Zsolna lesz, és hamarosan a levelek felolvasóinak kilétére is fény derül!

Szerkesztő, produkciós vezető: Megyeri Léna

Rendező: Böhm György

A Független Színművészetért Alapítvány produkciója

Helyszín: Rendezvényterem

Időpont: 19 óra

Jegyár: 1.500 Ft 

Várkert Irodalom - Összetartozunk - Adventi irodalmi est

Dátum: December 17.

Színház, irodalom, zene – határok nélkül

Nagyszabású gálaesttel, sztárfellépőkkel zárul az idei, nagysikerű Várkert Irodalom sorozat. Színészek, énekesek egyedülálló irodalmi estje a Várkert Irodalom háziasszonyaival: Juhász Annával és Ugron Zsolnával. 

Tartson velünk ezen a különleges évadzáró eseményen a Várkert Bazárban!

Háziasszony: Ugron Zsolna és Juhász Anna

Fellépők: Kerekes Vica, Szűcs Nelli, Palya Bea, Adorjáni Bálint, Both Miklós

Az esemény az Advent a Várkert Bazárban eseménysorozat keretében valósul meg.

Helyszín: Rendezvényterem

Időpont: 19 óra

Jegyár: 3900, 2900, 1900 Ft

TÁNC:

Nemzeti Táncszínház - Cinegekirályfi

Dátum: December 28. PREMIER, december 29.

Táncszínházi előadás kisiskolásoknak - Előadásunk a kilenc éves Gergőről szól, akinek a szülei késő estig dolgoznak, így a kisfiú nagypapájával tölti a délutánokat. Odakint ködös őszi idő van, de a fényes gyerekszobában nagypapa meséje nyomán megelevenedik az élettel teli varázskert, ahol a Cinegekirály és a fekete Hollócsőr vívják ezer éves harcukat. Gergőnek mindennél fontosabb, hogy végigélhesse, végigjátszhassa a meséjét, a valóság azonban rendre megakadályozza ebben: leckét kell írni, rendet kell rakni, fogat kell mosni, le kell feküdni, és minden nap iskolába kell menni. Az előadáshoz szorosan kapcsolódó felkészítő és feldolgozó foglalkozásokon a gyerekekkel az előadás mesebeli és valóságos szereplőiről játszunk. Megfejtjük, hogy miben és hogyan segíthetnek nekünk a mesék, és milyen bajba kerülhetünk, ha egy képzeletbeli világban rekedünk.

Az előadás Móra Ferenc Kincskereső kisködmön c. regénye elemeinek felhasználásával készült

Helyszín: Rendezvényterem

Időpont: 17.00, 10.30, 15.00

Jegyár: 1.700 Ft

Nemzeti Táncszínház - "Bla-bla-bla..."

Dátum: December 30.

Székesfehérvári Balett Színház - A kortárs táncszínházi est egy felütéssel, egy női szólóval indul. Az All'arrabbiata című lendületes szóló karakterét tekintve Fellini világát idézi. Az est második, címadó darabja a "Bla-bla-bla...", amely táncmű egy játékos, egyben iróniával és szarkazmussal átitatott balett. Tulajdonképpen egyfajta látlelet az emberi kommunikációról, vagy éppenséggel annak hiányosságairól. Az est első felének harmadik egyfelvonásos balettjének címe A levél. A darab hangulatában és zenei világával egyfajta csehovi világot idéz. Az est záró darabja a Besos című balett. A balett egyes tánc drámái irodalmi hasonlattal élve, Örkény Egy percesek novelláinak táncszínházi megfelelői. A három egymástól különböző zsánerű világot megjelenítő tánc-triptichon, három eredeti történetet rajzol meg a tánc nyelvén. Mindhárom tánc kettős: egyfajta „piccolo mondo“, azaz kis világ.  A balett egyes tételeinek központi témája a csók.

Helyszín: Rendezvényterem

Időpont: 17.00, 10.30, 15.00

Jegyár: 2.900 Ft és 2.600Ft

KIÁLLÍTÁSOK:                                                                            

Új világ született

Dátum: állandó

Európai Testvérháború 1914-1918

A kiállítás a boldog békeidőktől a háborús lelkesedésen át a keserű kiábrándulásig vezeti el a látogatókat, közel 600 négyzetméteren. A tárlat egyedülálló vizuális megoldásokkal hozza közelebb a háború borzalmait a mai kor embere számára.

Helyszín: Déli paloták

Látogatható: Kedd – vasárnap 10.00 – 18.00

Teljes árú jegy: 3.000 Ft

Ég és Föld között – a Biblia a magyar képzőművészetben

Dátum: Október 15.- január 14.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel együttműködésben nagyszabású kiállítás-sorozattal emlékezik a Reformáció 500. évfordulójára. A sorozat végső állomása Budapest, ahol az október 15-étől látogatható kiállítás tematikájában és szellemiségében összefoglalása és betetőzése lesz a korábbi három, Debrecenben, Győrben és Kolozsváron megvalósult kiállításnak.

A kultúrtörténeti szempontból is kiemelkedő esemény évfordulójának a budapesti kiállítás azzal kíván emléket állítani, hogy a Biblia világával, a hittel és az emberi sorskérdésekkel foglalkozó képzőművészeti alkotásokból egy olyan művészettörténeti szempontból rendhagyó válogatást nyújt, amely a Római iskola (pl. Aba-Novák Vilmos, Kontuly Béla, Molnár C. Pál), Szalay Lajos, Kondor Béla, Borsos Miklós, Tóth Menyhért, Csernus Tibor, valamint Péreli Zsuzsa és az elmúlt évtizedek számos más kortárs alkotójának műveit mutatja be.

Helyszín: Testőrpalota

Látogatható: Kedd – vasárnap 10.00 – 18.00

Teljes árú jegy: 2.000 Ft

Csernus Tibor Emlékműterem

Dátum: állandó

A Testőrpalo­ta 3. emeletén található, az eredeti műterem hangulatát idéző állandó kiállításon a látogató nemcsak Csernus Tibor mindennap­jaiba nyerhet bepillantást, de a páratlan életmű tárgyi hátterével is megismerkedhet. Az Emlékműterem a Kondor Béla kiállítás belépőjegyével látogatható.

Helyszín: Testőrpalota

Látogatható: Kedd – vasárnap 10.00 – 18.00

Mesében, Muzsikában rejtezve - múltunk a mában

Dátum: állandó

Interaktív játékkiállítás Környey Alice gyűjteményéből

A kiállításon a természettel még összhangban élő, a mában kis, eldugott falvakban, nagymamák emlékeiben még töredékeiben létező, gyűjtésekben fellelhető gyermekjátékokat, gyermekéletet mutatjuk be kézműves tárgyakon, fotókon keresztül.

A kiállításhoz kapcsolódó játékos, ismeretterjesztő programsorozatról további információ itt található.

Helyszín: Testőrpalota

Látogatható: Kedd – vasárnap 10.00 – 18.00

Teljes árú jegy: 1.200 Ft

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/45992/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,irodalom,kiállítás,tánc,Várkert Bazár,Várkert Irodalom,zene
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?