Blogolj!

Vidéki színházak tehetségeit és mellékszereplőket díjaztak

Hagyományosan karácsony előtt adják át a színházi tehetségeknek járó három szakmai díjat, azaz az Aase-, Domján Edit- és Ivánka Csaba-díjakat. Ez idén sem volt másként. Többek között Nagy Mari, Gazsó György és Märcz Fruzsina részesült az elismerésekben.

Az Aase-díjat, amelyet minden évben két nőnek és két férfinak ítélnek oda, Gobbi Hilda alapította végakaratában az "emlékezetes percek, pillanatok főszereplői", az epizódszerepek megformálói számára. A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról, Aase anyóról kapta a nevét, mert bár maga a szerep rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget.

Gazsó György

A színpadon az emlékezetes pillanatok megformálásához nagy tehetségekre, színes egyéniségekre, kiváló színészekre van szükség, mint a mai díjazottak is. Akik képesek a karakter minden jegyét egy pillanatba sűríteni, egy jelenetben egy egész élettörténetet elmondani

- mondta  Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az ünnepségen.

Nagy Mari

Az Aase-díjról többek között Udvaros Dorottya, Ráckevei Anna, Egri Márta, Gáspár Tibor és Márton András színművész döntött.

Serf Egyed

Szabó Márta

A Domján Edit Alapítvány a vidéken játszó tehetséges fiatal színésznők művészetének elismerésére hozta létre a díjat, amelyet ezúttal März Fruzsina, a kecskeméti Katona József Színház társulatának tagja vehetett át

März Fruzsina

Az Ivánka Csaba (1948-1996) nevét viselő díjat a Nemzeti Színház fiatalon elhunyt Jászai Mari-, és Tamási Áron-díjas színész-rendezője emlékének ápolására és a magyar színházművészet támogatására alapította a művész családja 2000-ben. A díjat, amelyet idén Nagy Zoltán színművész, az Új Színház tagja kapott, egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda évente.

Nagy Zoltán

(Fotók: Koszticsák Szilárd MTI)

Címkék: Díjak, Hírek, színház
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/46132/pics/lead_800x600.jpg
Díjak,Hírek,színház
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?