Blogolj!

Helyreállították a régi városfal egy szakaszát Egerben

Megújult a régi városfal egy szakasza Egerben a vár állagmegóvó rekonstrukciójához kapcsolódóan - a hírt a megyeszékhely polgármestere jelentette be egy sajtótájékoztató keretein belül. 

Habis László elmondta: a Modern Városok Program, valamint a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében 6 milliárd forintot meghaladó értékben megvalósuló beruházások egyik fontos, egyben leghamarabb elkészült eleme az Eger történelmi centrumát hajdan körülvevő városfal rekonstrukciója.

A nyár végén kezdődött helyreállítás keretében mintegy 57 millió forintból egy 16. és 17. században épült, városképi jelentőségű műemléki értéket sikerült megmenteni az utókornak, amely így új nevezetességévé vált a történelmi belvárosnak - tette hozzá a polgármester.

Habis László hangsúlyozta, hogy a még fellelhető falmaradvány teljes egészét felújították. Komoly feladatot adott a kivitelezőknek az, hogy a mintegy 140 méter hosszú szakasz rossz állapotban volt. Sok helyen erősen repedezett volt az építmény, amelyből a riolittufa kőzetanyag is mállott - jegyezte meg.

A vár állagmegóvó felújításával és turisztikai attrakcióként való fejlesztésével kapcsolatos, 1,5 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló projektelemekre a város már jogerős építési engedélyekkel rendelkezik, a közbeszerzési eljárás kiírása januárban várható. Ezek között van a főbejárat rekonstrukciója, egy új fogadóépület kialakítása, a Varkoch-kapubástya teljes újjáépítése, középkori állapotának helyreállítása, a zászlódomb látogatóközponttá és a Cipóosztó ház turisztikai attrakcióvá fejlesztése - tette hozzá.

Mintegy nettó 150 millió forintból a hazai források felhasználásával megvalósuló fejlesztések tervezése is hamarosan elkezdődik - hangsúlyozta. Ebben a körben 4,8 milliárd forint áll a város rendelkezésére, amelynek jelentős része már megérkezett az önkormányzat számlájára - fogalmazott megjegyezve: ez teszi lehetővé például a gótikus palota rekonstrukcióját és az elpusztult részek visszaépítését, a hajdani provizori palota és dézsmapince, továbbá a vár-székesegyház részbeni felújítását és az északi bástyarendszert érintő munkálatok megvalósítását.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/46337/pics/lead_800x600.jpg
Eger,felújítás,Hírek,vár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?