Blogolj!

Magyar sikerek és megemlékezés

Bár a hideget és ködös évkezdést senki nem szereti, a nyomott hangulatért kárpótolt minket az, hogy a magyar kulturális élet nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is kiemelkedő sikereket ért el, nem is beszélve a folyamatos fejlesztésekről és nívós eseményekről.

Az év igazán jól indult, ugyanis négy magyar muzsikust is beválogattak a világ legkeresettebb zenészei közé, magyar fotós nyert az egyik legnagyobb tekintéllyel bíró fotópályázaton és magyar artistát ünnepelt a világ. Elkészült a magyar nyelvű hangos Biblia, illetve Budapesten új köntösben megnyílt a Bibliamúzeum is, januártól már virtuálisan is bebarangolhatjuk a Vatikánt, év elején pedig már szépen alakult a Liget is, amit nemzetközi szinten is elismertek, többek között Cannes-ban.

Emlékezett és elismerés

Megemlékeztünk Cseh Tamásra a Magyar Kultúra Napján és Snétberger Ferenc hatvanadik születésnapját sem hagytuk ki, ahogy Stefanovits Péter kiállítását sem, aki munkásságáról is megosztotta gondolatait velünk.

A megemlékezés év elején a Gulág-táborok áldozatairól is szólt; a Várkert Bazár megrendítő előadással tisztelgett az áldozatok előtt, illetve filmvetítéseket tartottak a témában. A lengyel-magyar barátság napján pedig egy döbbenetes történettel emlékeztünk.

Díjakból sem volt hiány: Eszenyi Enikő kapta januárban a Páger Antal-színészdíjat, egy hónappal később a Kurtág-házaspár részesült elismerésben, beszámoltunk a Balassi-kard díjazottjairól, Tolnai Ottó életműdíjazott lett, márciusban átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat is, a nemzet színésze pedig Csomós Mari lett.

Fesztivál fesztivál hátán

A január, február a fesztiválszezon kellős közepe, és bár a Golden Globe-on a papírforma jött be, az Oscaron már izgulhattunk Deák Kristóf rövidfilmjéért, amiért el is vihette az aranyszobrot. De nemcsak Deák, hanem Enyedi Ildikó is (fő)díjazott lett a Berlinálén és nem utolsó sorban magyar film tarolt a BAFTÁn is, itthon pedig a Magyar Filmdíjakat is kiosztották, ahol egy vérbeli thriller lett a befutó.

Akiket elveszítettünk

Az év eleje viszont nemcsak örömteli hírekben volt gazdag, hanem sajnos veszteség is volt bőven. Még januárban elhunyt Olofsson Placid atya , Takács Klára operaénekes, Zentai Anna, az operett egyik meghatározó énekesnője és Erkel Tibor zongoraművész. Februárban Mózes Attila írótól, Horváth Dávid fotóstól, Csikós Attila díszlettervezőtől, Cseri Kálmán lelkésztől és Berek Kati színésztől búcsúztunk. Március elején Simon Károly iparművészt, Chuck Berry zenészt veszítettük el. A filmes világ a legendás John Hurt színészt gyászolta, majd a tragikus hirtelenséggel elhunyt Bill Paxtont, itthon pedig Kovács András Balázs Béla-díjas filmrendező hunyt el.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/46374/pics/lead_800x600.jpg
Díjak,film,Gyász,Hírek,kultúra,összefoglaló,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?