Blogolj!

Nemzetközi elismerések, rendhagyó események

Az év feléhez közeledve egyre több kulturális esemény közül válogathattunk. Hazánkat a nemzetközi színtéren tavasszal is képviseltette számos alkotó és igazán volt miből válogatni, hiszen érdekes programokkal árasztottak el minket a szervezők is.

Tavasszal is tobzódott a hazai kulturális élet, és nemcsak a második Magyar Kulturális Világtalálkozó, vagy a Velencei Biennálé magyar szereplése miatt, hanem a díjak és díjazottak száma is tovább gyarapodott, nem is beszélve olyan különleges eseményekről, mint a Halmos Béla és Szent István tiszteletére rendezett mise a Szent István Bazilikában, vagy a Magyar Művészeti Akadémia tárlatai, amire több ízben mi is ellátogattunk és jó volt nézni, ahogy a Liget is egyre jobban új arculatot kap.

A kulturális élet nagyjai

A Várkert Bazárba is érdemes volt elmenni tavasszal, hiszen különleges Szabó Magda-estet rendeztek, igazi folk zenével szórakoztattak, 1956 kapcsán méltó tárlatot szerveztek, vagy épp Cseh Tamás fesztivált tartottak.

A költészet napján József Attilát mutattuk be egy kicsit szokatlan nézőpontból, és II. János Pál pápa csodatételeit is összeszedtük, illetve megemlékeztünk utódjáról, a 90 éves XVI. Benedekről is.

Külföldi sikerek és izgalmas tervek

Ha tavasz, akkor cannes-i filmfesztivál , ahol igazán szeretik a magyar filmeket. A magyar jelenlét idén is jelentős volt, a közönség újra láthatta a Riviérán a Körhintát, a kínai akciófilmek fenegyereke, Jackie Chan Budapesten járt és nem utolsó sorban izgalmas filmtervekkel kecsegtettek a készítők: készül dokumentumfilm Antall Józsefről, játékfilm Puskás Ferencről és rajzfilm Toldiról.

Díjakból tavasszal sem volt hiány: átadták az MMA köztestületi díjait, Bereményi Géza rangos elismerésben részesült, Sütő Judit pedig Várkonyi Zoltán-emlékműdíjat kapott.

Akiket elveszítettünk

Sajnos ez az időszak sem telt el gyász nélkül: áprilisban elhunyt Szepesi Attila és Jevgenyij Jevtusenko költő, Szurdi Zsolt, a Szeged Városi Rock Klub alapítója és Usztics Mátyás színész. Májusban Juhász György irodalomtörténésztől, Tasnádi Márton rendezőtől, Rigó Béla irodalomtörténésztől és az örök James Bondtól, Roger Moore-tól búcsúztunk. Júniusban pedig Jókai Anna író, Szabados Árpád és Molnár Kálmán grafikus és Nagy György műsorvezető ment el.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/46376/pics/lead_800x600.jpg
Díjak,film,Gyász,Hírek,kultúra,összefoglaló,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?