Blogolj!

Kincsek és emlékezés

A kánikula idején pezsgett a magyar kulturális élet, így nem unatkoztunk a nyári hónapokban sem és bőven válogathattunk fesztiválokból, kiállításokból, de azok is megtalálták a kedvükre valót, akik a hagyományok előtt szerettek volna tisztelegni.

A nyári kánikula sem fogta vissza a történelem tudorait, hogy a múltat kutassák, aminek köszönhetően előkerült egy Raffaello festmény a Vatikánban, Dusnok határában pedig ritka rézkori leletekre bukkantak a régészek, továbbá látogathatóvá vált Mátyás király szülőháza is. Egy kicsit mi is beleástuk magunkat hazánk egyik legnagyobb műkincsrejtélyébe, így született egy kiváló írás a Seuso-kincs hátborzongató történetéről, amely rengeteg kaland és tárgyalás után végre a megfelelő helyre került és azóta már meg is kezdte hazai vándorkiállítását.

Hagyomány

Hál’ Istennek a hagyományok tiszteletéről is számos program gondoskodott a nyári hónapokban, ilyen volt Debrecenben a Virágkarnevál, Szegeden a nándorfehérvári diadalra való megemlékezés, Balatonfüreden az Anna-bál, vagy a Vajdahunyadvárban megrendezett Kun hagyományok kulturális fesztiválja.

Világszínvonal

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Magyarország egyre jobban helyet követel magának a világszínvonalú beruházások és rendezvények piacán, aminek ékes példája a Liget Projekt elképesztő koncepciói és a magyarországi vizes világbajnokság záróshow-ja is.

Élmények

Bloggereink az év közepén sem unatkoztak és jobbnál jobb programokról készíthettek élménybeszámolókat, így többek között olvashattunk a varázslatos hangulatú Titanic Kiállításról, az idei Art Capital elképesztő felhozataláról, Bakos Tamás hajléktalanból lett festőművész tárlatáról, vagy a Várkert Bazár irodalmi estjéről is, ahol Tamási Áronról és Dsida Jenőről emlékeztek meg.

Ha nyár, akkor fesztivál

A filmek világában is zajlottak az események és augusztus végén kezdetét vette a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, ahol végül Guillermo del Toro The Shape of Water című filmje nyerte el az Arany Oroszlánt.

Hazai színtér

A hazai kulturális színtérben akadt némi zavar is: augusztus elején komoly sztrájkba kezdtek az Operaház dolgozói, majd azt is megtudtuk, hogy szeptemberben búcsúzott az Iparművészeti Múzeum. Szerencsére azért örömtelibb esemény is történt, bejelentették ugyanis, hogy a világ egyetlen, Robert Capa fotóit bemutató állandó kiállítása nyílik jövőre a fővárosban, és ha ez még mindig nem lenne elég, Budapesten is bemutatták a We Will Rock You című Queen-musicalt. A Magyar Művészeti Akadémia pedig egy új honlappal jelentkezett, ahol megtalálhatjuk az akadémikusok teljes életművét.

Díjak és elismerések

Idén sem szenvedtünk hiányt a magyar tudás és tehetség elismerésében, amit nemcsak idehaza értékeltek, de a nemzetközi elismerések sem maradtak el. Ilyen volt például Széll Tamás Európia Polgár Díja, Langer Ágnes pedig egyedüli magyarként bejutott a Bartók Világverseny és Fesztivál döntőjébe, ahol végül harmadik helyezést ért el. Emellett átadták 38. alkalommal a színházi kritikusok díjait, Radnóti Zsuzsa életműdíjat kapott, és idén hárman vehették át a Tolnay Klári Művészeti-díjat. Enyedi Ildikó filmje pedig abban az elismerésben részesült, hogy a Testről és lélekről című filmjét nevezzük az Oscarért folyó küzdelemre.

Akiket elvesztettünk

Sajnos ezek a hónapok sem múltak el úgy, hogy ne vesztettünk volna el kiválóságokat. Még júliusban hunyt el Szendi József nyugalmazott Veszprémi érsek, Szigethy András újságíró, George A. Romero filmrendező, Martin Landau Oscar-díjas színész és Jeanne Moreau francia színésznő. Augusztusban Jerry Lewis, a komédia királya távozott elsőként, majd Lorán Lenke, Mireille Darc Alain Delon egykori élettársa, akit kiváló filmrendezőnk, Makk Károly követett. Végül pedig szeptemberben a Forró szél Surdája, Ljubisa Samardzic, a cseh színészlegenda, Jan Tříska, Tarján Tamás színikritikus és a Maffiózók sztárja, Frank Vincentje hunyt el.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/46422/pics/lead_800x600.jpg
Díjak,felújítás,fesztivál,film,Gyász,Hírek,kastély,kiállítás,kultúra,összefoglaló,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?