Blogolj!

Díjak és botrányok

A hideg sem szabott gátat a kultúrának, így hál’ istennek bőven volt – és lesz is – választék kiváló programokból, emellett újabb díjakkal és elismerésekkel gyarapodtak művészeink, na és persze itthon is robbant a szexuális zaklatás bomba.

Elnöki ügy

Szeptember elején nagy volt a nyüzsgés a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) háza táján, hiszen Fekete György leköszönésével új elnököt választottak az akadémikusok. Az elnökválasztás izgalmas pillanatiról bloggereink élőben közvetítettek a Pesti Vigadóból, ahol végül Vashegyi György kapta a legtöbb szavazatot, így ő vehette át Fekete Györgytől az elnöki teendőket.

Sztárparádé

Az utóbbi hónapokban egyre több világsztár kezdi felfedezni, hogy Magyarország és Budapest milyen csodás hely. Ennek köszönhetően több koncertet is bejelentettek a jövő évre, köztük olyan nevekkel, mint Rag'n'Bone Man napjaink egyik legsikeresebb pop-soul-blues előadója, Enrique Iglesias a latin pop királya, aki egyenesen dupla koncerttel lép majd fel hazánkban, vagy a négyszeres Grammy-díjas Lenny Kravitz. Mellettük Sopronban a Telekom VOLT Fesztiválon tiszteletét teszi még mások mellett a Depeche Mode és az Iron Maiden is.

Budapest, te csodás

Azonban nemcsak a világsztárok részesítik egyre jobban előnybe hazánkat, hanem az ide látogató turisták is. Több nemzetközi ranglistán is elég előkelő helyen végeztünk, köztük a világ legjobb téli úti célok top 6-os listáján a harmadik helyezett lett Budapest, mindezt egyedüli európai városként a listán. Emellett még azt is megszavazták, hogy Európán belül a negyedik legjobb karácsonyi vásár a Budapest szívében található Szent István téri ünnepi forgatag.

Megújulás

Természetesen Magyarországon Budapesten kívül is akad bőven látnivaló. Ezért több történelmi emlékkel bíró épület is újra a régi fényében pompázhat majd, köztük a cserkeszőlői Szinyei Merse-kastély, a nagyszalontai Csonkatorony továbbá a vár állagmegóvó rekonstrukciójához kapcsolódóan a régi városfal egy szakasza is Egerben.

Zaklatási ügyek

Kétségtelen, hogy az idei év legnagyobb lavináját a hollywoodi sztárproducer, Harvey Weinstein szexuális zaklatási botrányai indították el, ami után nemcsak az álomgyárban, de világszerte is kiderültek a híres és elismert emberek mocskos titkai. A tengerentúlon Weinstein után a kétszeres Oscar-díjas Kevin Spacey bukta a legtöbbet, lényegében kitaszította Hollywood miután sorra jelentkeztek férfiak, azzal az állítással, hogy Spacey szexuálisan zaklatta őket. Rajta kívül még olyan sztárok is zaklatási ügyekbe keveredtek, mint Dustin Hoffman, Sylvester Stallone, Richard Dreyfuss, Luis C.K., Steven Segal, Charlie Sheen vagy Casey Affleck.

A hazai színtéren is robbant a bomba: először a Marton-ügy okozott közfelháborodást, miután Sárosdi Lilla színésznő szexuális zaklatással vádolta Marton Lászlót, akit végül több nő is követett és kitálaltak a rendezőről. Marton végül lemondott főrendezői posztjáról a Vígszínházban és egy közleményben bocsánatot kért az áldozataitól, de a rendezőt ezután elbocsátotta a Vígszínház. Még fel sem ocsúdtunk a történtekből máris jött a következő sokk, miszerint Kerényi Gábor Miklós szereti elfenekelni a fiatal táncos fiúkat, aki állítása szerint ebben nem lát semmi rosszat, hiszen csak játék volt, de főleg nevelés. A Budepesti Operettszínház gyorsan ki is rúgta Kerényit. Végül még Varnus Xavér is megkapta a magáét, aki hevesen tiltakozott az őt ért vádak ellen.

Díjak, elismerések

Szerencsére azért a botrányok mellett az elismerésekre is jutott idő, megtudtuk, hogy kik lettek idén a Nemzet Művészei és a Prima Primissa díjazottjai, az MMA pedig átadta az oktatási díjait. Kubik Anna díjat nyert egy Szabó Magda-darabban nyújtott alakításáért, Makovecz Imre életművének elismeréseként pedig megnyílt a Makovecz Központ.

A filmek világában sem maradtunk alul, a magyarok lényegében bevették Európát, ugyanis egy magyar filmet választottak Európa legjobb tévéfilmjének, magyar színésznő lett Európa legjobbja, Enyedi Ildikó filmje pedig megszerezte sokadik nemzetközi díját is. Tenki Rékát meg egyenesen a világ legígéretesebb színészei közé választották.

Élmények és beszámolók

A hideg sem tántorította el íróinkat, hogy beszámoljanak a hazai kulturális színtér kiállításairól, bemutatóiról, ennek köszönhetően olvashattunk többek között egy szakrális Biblia kiállításról a Várkert Bazárban, ahol megtekintették még a Visszhangok és Ki volt Márai Sándor felesége, Matzner Lola? irodalmi estet is. Továbbá beszámoltak az Elveszett örökség – Magyar műgyűjtők a 20. században és a Csinszka, a halandó múzsa című kötetek bemutatójáról.

Akiket elvesztettünk

Sajnos veszteségekből is bőven kijutott az év végére és számos remek művésszel lett szegényebb a világ. Elhunyt Király Jenő kiváló filmesztétánk, Som Lajos kultzenész, a franciák egyik legnépszerűbb színésze, Jean Rochefort és Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőnk, Nepp József. Őket követte Benkő Géza színész, Bohus Zoltán Kossuth-díjas szobrászművész Vasadi Péter Kossuth-díjas író, Komáromy Éva színésznő, Benes József Munkácsy-díjas vajdasági festő és John Hillerman, akit leginkább a Magnum című sorozat Higginseként ismerhetünk. Végül pedig Csontos János József Attila-díjas költő, újságíró, a francia Elvis, Johnny Hallyday, Albert Gábor Kossuth-díjas író, Tóth Éva József Attila-díjas költő és Mata János, a Kukori és Kotkoda alkotója. 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/46505/pics/lead_800x600.jpg
felújítás,Gyász,irodalom,koncert,kultúra,összefoglaló,színház,zaklatás,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?