Blogolj!

Különleges kiállítással indul a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

A 250 éves európai cirkuszművészet születésének emléket állító nagyszabású kiállítással indul hétfőn a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a Fővárosi Nagycirkusz előtt.

Gőzerővel folynak az utolsó szervezési munkáltok a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol január 8. és 14. között rendezik meg 12. alkalommal a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált. A seregszemléhez számos kísérőprogram kapcsolódik, ezek egyike a cirkuszművészet történetét bemutató kiállítás, amelyet hétfő délután Navracsics Tibor nyit meg. 

A 250 év Cirkusz, 250 méter cirkuszművészet című időszaki kiállítás 250 tablón idézi fel Európa cirkusztörténetét a nagycirkusz épülete előtt felállított sátorban. A tablók időrendi sorrendben követik egymást és egy-egy emlékezetes pillanatra fókuszálnak majd. A bemutató központi eleme egy 13 méter átmérőjű manézs lesz a benne helyet foglaló öt méter magas lószoborral, amelyet egy csősátor ölel majd körbe. A nézők ezen keresztül haladva juthatnak majd be a cirkusz épületébe.

Ennek apropója, hogy Philip Astley egykori brit katona 1768-ban Londonban nyitotta meg az első modern kori cirkuszként számon tartott amfiteátrumát, majd ennek mintájára később 18 állandó cirkuszt hozott létre Európa-szerte. Astley lovas produkcióját a fesztivál nyitó produkciójában az Aranybohóc-díjas Richter Flórián és fia, Kevin idézi fel, a művészeti ág jövőjét pedig a Rippel Brothers produkciója jeleníti meg.

A kiállítás megnyitója után a Tihany művésznéven ismert Czeisler Ferenc cirkuszművésznek állítanak emléket A modern cirkusz atyja című filmmel, majd a napot Hegymegi Máté kortárs cirkuszi produkciójának bemutatása zárja. A rendező-koreográfus fiatal artisták és zenészek segítségével komponálta meg összművészeti produkcióját, amelyet Pilinszky János Egyenes labirintus című verse ihletett.

A további programok és információk a Fővárosi Nagycirkusz oldalán találhatók.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/46775/pics/lead_800x600.jpg
cirkusz,Eseménynaptár,Nemzetközi Cirkuszfesztivál
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?