Blogolj!

Mától mindenki megcsodálhatja a Makovecz-birodalmat

Január 8-tól bárki megnézheti Makovecz Imre házát, azt az épületet, amit feleségének és magának tervezett. Az építész már nem költözhetett be a budai házba, de a nagyközönség megismerheti az a helyet, ahol az organikus építészet atyja utolsó éveire vonult volna vissza.

Az erődszerű épület és az azt körül ölelő kert tehát eredetileg lakóépületnek készült, Makovecz dolgozószobájával, felesége, Szabó Marianne műtermével, étkezővel, konyhával, tágas, világos nappalival. Mivel a beköltözésre már nem került sor, így átalakították kissé a teret, hogy egy életműkiállításnak könnyen helyet tudjon biztosítani az utánozhatatlan Makovecz-ház.

A Makovecz-archívum kapott itt helyet, azaz hatszáz épület teljes tervdokumentációja, rajzok, kéziratok. A dolgozószobában berendezték az építész munkahelyét, itt található a könyvespolc, íróasztal és természetesen személyes tárgyai.

Makovecz Imrének ez volt az első (és utolsó) olyan épület amelyet magának tervezett, bár volt egy általa tervezett nyaraló is, ami a Tisza-parti Mártélyon található.

A budai Makovecz-házat eredetileg november 20-án adták át, de a nagyközönség januárt 8-tól láthatja minden hétfőn, szerdán és pénteken 14-17 óráig a budapesti Városkúti út 2-ben.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/46887/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,Makovecz Archívum és Emlékház,Makovecz Imre
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?