Blogolj!

Így szeretünk mi (is)

„Hogy mondjam el? A szó nem leli számat:

kimondhatatlan szomj gyötör utánad.”

(Nemes Nagy Ágnes)

Ismerjük mindannyian az érzést, a kimondhatatlant, a körülírhatatlant, megnevezhetetlent: ez a szerelem. De vajon ők, az írók másként szeretnek, mint mi? Ennek járt utána január 10-én a Várkert Bazár Várkert Irodalom programsorozatának idei első estjén Juhász Anna meghívott vendégei segítségével. Három rejtelmes szerelem titkaiba tekinthettünk be naplók, levelezések, versek, visszaemlékezések segítségével.

Legelőször Szabó Magda és Szobotka Tibor megismerkedését idézhettük fel a Megmaradt Szobotkának életrajzi regény visszaemlékezése alapján. Megtudhattuk a színművészek által előadott memoárrészletekből, mennyire volt végzetszerű és elkerülhetetlen ez a találkozás a fiatal írónő számára 1947-ben Balatonlellén, hiába próbált minden igyekezetével védekezni, kitérni az elkerülhetetlen elől. Szobotka írói körökben igazi szoknyabolond hírében állt, és Magda mindent megtett, hogy ne kerüljön a szőke férfi gyűjteményébe, bár az első pillanattól tudta, hogy valami mitikus kapcsolat van közöttük. A férfit is lenyűgözte a fiatal lány makacs hallgatása, kitartóan udvarolt neki, hogy aztán több mint harminc évre találjon szövetségest magának egy életre. Megtudhattuk, hogyan voltak társai egymásnak nehézségben, alkotásban egyaránt. Hogy Szobotka milyen rajongással gyűjtötte – mint korábban "P." szerelmes pillantásait – a 60-as évektől már népszerű felesége fotóit, interjúit, s rendezgette őket szobát is megtöltő albumokba.

Csak álltam, néztem rá; és minden sejtem azt mondta, én erre az emberre vártam egész életemen át, miatta zavartam el Z.-t, hárítottam el a házassági ajánlatokat, küldtem vissza G. jegygyűrűjét, én ennek az ismeretlennek a kedvéért születtem, ez a valaki az én világra jöttem indokolása.

És hogy mi a titok? Buda Attila irodalomtörténész szerint az írói szerelmek mind különlegesek, s a magyarázat a közös érdeklődésben, a felfokozott intellektuális kapocsban keresendő.

Polcz Alaine és Mészöly Miklós szerelmével való foglalkozáshoz kitűnő anyagot szolgáltat a múlt évben megjelent, találó címet viselő "A bilincs a szabadság legyen" levelezésgyűjtemény. Singer Magdolna a kötet kapcsán elmondta, hogy a visszajelzések sokszor felháborodásról tanúskodtak. Elítélték Mészöly csapodár természetét, hogy szeretőket tartott, kihasználta felesége bűntudatát, érzelmi alárendeltségben tartotta őt. Megtudtuk, hogy Alaine miként küzdött a lelkiismeret-furdalással, hogy még a háborúban az orosz katonák erőszakoskodásai miatt szerzett betegsége miatt nem tudja férjét gyermekkel megajándékozni.

„Ilyen szép emberpárt még sosem láttam” – mondta Örkény István. De valóban szerelem volt ez a tündérmesébe illő kezdetű kapcsolat. Singer Magdolna szerint, aki az írónőt személyesen is ismerte, maga Alain sem volt tisztában vele. Ezért kezdett nyomozásba férje halála után, kutatta fel a szeretők emlékeit. Alain számtalanszor próbálta elhagyni sokak szerint zsarnokian szerető férjét, aki mindahányszor visszakönyörögte magát feleségéhez, mert nem volt képes elhagyni, s így vált bilinccsé a szabadság.

Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs 1944-ben házasodtak össze, s bár másfél évtized múlva elváltak, egy életen át társak maradtak. Budai Attila szerint a családi háttér már eleve predesztinálta volna ezt a kapcsolatot, amit komplikált az írónő erős egyénisége, hangulatingadozásai, kínos precizitása. Sokak úgy tartják-maga Polcz Alain is, aki az írónő barátja volt, hogy Nemes Nagy Ágnes haláláig szerette Lengyel Balázst.

Összesen 101 év házzasságban, 6 különleges ember, 3 szerelem volt az est mérlege. És a titok, amiért eljöttünk ide a Várkert Bazárba, hogy az írói házasságokon keresztül betekintést nyerjünk a rejtélybe: mi a szerelem. Nos, ez titok marad.

Talán februárban közelebb kerülünk a titokhoz, itt leszünk a második irodalmi szerelmek esten is, ahol Károlyi Amy és Weöres Sándor házasságába pillanthatunk be.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/47169/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?