Blogolj!

Az 1956-os forradalom részese, akiből a rendszerváltók fő támogatója lett

A forradalom aktív részese, festő, a rendszerváltó értelmiség egyik fő támogatója. Kovács Kálmán tavaly, 2017-ben hunyt el, életművét – amely a hazai közönség számára eddig ismeretlen volt – most a Polgárok Háza mutatja be.

Munkái, csendéletei, tájképei és a nőkről készült alkotásai egyaránt láthatók lesznek. Az egyedülálló képanyagot először mutatják be Magyarországon.

Kovács Kálmán az 1956-os forradalom után Bécsbe menekült, ahol ismert festőművésszé vált, részese lett a nyugati művészközösségnek, illetve egy könyvesboltot működtetett, ami a nyolcvanas évekre a magyarországi demokratikus ellenzék központi helye lett. De feleségével együtt nem feledkezett meg az itthoniakról sem; a rendszerváltó értelmiség támogatása közös szívügyük volt és megkerülhetetlen, hogy a 301-es parcella is a házaspár nevéhez fűződik, Kovács Kálmánék hozták létre az ’56-os emlékhelyet.

Kovács Kálmán 2017-ben, 90 éves korában hunyt el. Halálának egyéves évfordulója alkalmából nyílik most tárlat Budapesten, a Polgárok Házában január 18-tól.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/47273/pics/lead_800x600.png
Eseménynaptár,kiállítás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?