Blogolj!

A magyar történelem nagy rejtélyei a Várkert Bazárban

Különleges előadás-sorozattal jelentkezik január végétől a Várkert Bazár: a Rejtélyes történelem egészen az avaroktól és a nagyszentmiklósi kincstől indul, majd kitárgyalja Magyarország háborúba lépésének az okait, górcső alá veszi az 1848-as nemzedék "szívzűrjeit", és még a Habsburgok rejtélyes haláleseteibe is betekintést nyerhetünk.  

A művelődéstörténeti-irodalmi beszélgetéssorozat keretében, május végéig minden hónap utolsó csütörtökén olyan titkokat, talányokat járnak körül a téma szakértői, melyek régóta foglalkoztatják a történészeket és a közvéleményt.

Csorba László történész, főszervező a sorozattal kapcsolatban elmondta: első alkalommal, január 25-én a nagyszentmiklósi aranykincsről lesz szó a Várkert Bazárban. Beszélgetőtársa, az avar kor nagy szakértője, Bálint Csanád akadémikus, régész, az MTA BTK Régészeti Intézetének korábbi igazgatója lesz, aki ásatást folytathatott Nagyszentmiklóson, az aranykincsek lelőhelyén. A történész azt is ismertette, hogy a kincsről több elmélet is napvilágot látott. Egyesek szerint a lelet avar eredetű, mások szerint dunai bolgár származású, míg megint mások szerint a honfoglaló magyarok birtokában volt.

A sorozat második beszélgetése Kik és miért bombázták Kassát címmel, Magyarország háborúba lépésének rejtélyes előzményeit vizsgálja. Az este vendége Romsics Ignác akadémikus, történész, egyetemi tanár lesz.

Ezt követően az 1848-as nemzedék "szívzűrjeit" veszik górcső alá Lovas Krisztinának, a Magyar Nemzeti Múzeum szakértőjének közreműködésével.

A beszélgetéssorozat utolsó két alkalommal a Habsburg fekete tragédiát járja körül. A 19. század második felében a család tíz tagja halt erőszakos halált. Ennek kapcsán két izgalmas témával foglalkoznak: Erzsébet királyné személyiségéről Dózsa Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum szakértője mesél majd, a mayerlingi rejtélyről, Rudolf trónörökös titokzatos haláláról pedig Bart Istvánnal, A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös című könyv szerzőjével hallhat beszélgetést a közönség.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/47315/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,történelem,Várkert Irodalom
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?