Blogolj!

Lesz, aki megépíti, amit Makovecz Imre megálmodott?

1999-ben önerőből kezdték el építeni az Új Ezredév Református Központot Temesváron, Makovecz Imre tervei alapján. Az építkezés pénzhiányból fakadóan 5-6 évig állt, majd 2016-ban újra folytatódott a komplexum bővítése, ugyanis a magyar kormány egymilliárd forinttal támogatta azt. Ehhez a projekthez keresnek most kivitelezőt.

Az első kiírás határideje január 23-a, ennek értéke 460. 000 euró, amelynek tárgya egy kupolás csarnok. A teljes épületegyüttes befejezése 2020-ra várható, kb 2.400 000 euróból.

Az elbíráló bizottság elnöke Gazda István református lelkész, aki egy évvel ezelőtt már nagyon pozitívan beszélt a megvalósításról:

Az első jó hír az volt, hogy nyertünk az európai uniós pályázatunkon közel fél millió eurót, amelyből A. Șaguna utcai bejárással felépítjük kör alakú kis koncert épületünket, és koncertzongorát is vásárolunk a pályázati pénzből. (…) Nemcsak építkezésről van szó, hanem egy csomó járulékos tevékenységről – nyomtatványok kinyomtatása, koncertek megszervezése és egyebek –, mint a két és fél évvel ezelőtt uniós forrásból felépített és átadott ökumenikus épületnek az esetében is. Ez valójában egyházzenei turisztikai pályázat, amelyet a szerb–román határ menti együttműködés keretében valósítunk meg, a zentai (Szerbia) Jézus Szíve plébániával és a zentai önkormányzattal partnerségben. A mi részünkről a Szórvány Alapítvány a fő pályázó, a projektet Kovács Katalin írta meg, ennek a lefutása, ha márciusban beindul, másfél év, ennyi idő alatt kell építkezni és lebonyolítani a felvállalt programokat.

A cél az, hogy 2019-ben a temesvári forradalom harmincadik évfordulóján már teljes egészében kész legyen a központ, illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy 2021-ben Temesvár lesz Európa Kulturális Fővárosa.

A projekthez árajánlatot kell kérni legalább három komoly vállalkozótól, aki el tudja végezni ezt a munkát Makovecz Imre építészeti tervei alapján. A legfőbb kritériumok a szakértés, hasonló munkálatokban való tapasztalat és lehetőleg a magyar nyelv ismerete.

A kivitelezés a magyarországi Makovecz Alapítvány felügyelete alatt lesz megvalósítva.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/47325/pics/lead_800x600.jpg
építészet,Hírek,Makovecz Imre
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?