Blogolj!

Főszerepben a magyar kultúra, ahol a nagyvilág a nézőtér

Tokiótól New Yorkig számos kulturális, tudományos és oktatási programot kínálnak idén a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet külföldi kulturális intézetei.

Január elején zárt a magyar modernizmus festészetét bemutató kiállítás. Ezalatt az intézet 60 új kiadványt - szépirodalmi, tudományos és ismeretterjesztő köteteket - jelentetett meg, 85 fellépő 141 koncertet adott, 55 magyar filmet mutattak be, 2017 decemberében pedig magyar-lengyel történelmi játszóteret is avattak Varsóban.

Nyárig tart a V4-ek magyar elnökségi éve, így a visegrádi országok közös programjai kiemelt helyen szerepelnek a magyar intézetek naptárában, február 14-17. között pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendeznek V4-es filmfesztivált.

Hatvanöt éve játszotta "az évszázad meccsét" Londonban az Aranycsapat, erről többek között Kairóban és Pekingben is megemlékeznek.

Molnár Ferenc születésének 140. évfordulóján az író emlékét utazó kiállítás idézi meg, de folytatódnak az első világháborús megemlékezések és a Kodály Zoltán előtt tisztelgő programok is.

A Sanghaj arculatát máig meghatározó Hudec László építész száz éve érkezett a kínai metropoliszba, az évforduló előtt számos program tiszteleg.

Bukarestben 12. alkalommal rendezik meg a Magyar Filmhetet, Berlinben harmadszor a Huniwood magyar filmfesztivált, Prágában a közép-európai filmek fesztiválja folytatódik, de idén már Madridban és Andalúziában is bemutatkoznak a magyar filmek. 

Brüsszelben magyar jazzklub indult, folytatódik a bukaresti magyar zene fesztivál, Pozsonyban pedig már ötödik alkalommal hirdetik meg a Több mint szomszéd fesztivált.

A Publishing Hungary program keretében novemberben a ljubljanai könyvvásár díszvendége lesz Magyarország, míg a Lipcsei Könyvvásáron idén a Bauhaus, a Bolognai Nemzetközi Könyvvásáron a Pál utcai fiúk adja az idei magyar stand tematikáját, és kiemelt figyelem jut a frankfurti, a szöuli és a pozsonyi könyvvásárokra is.
 

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/47350/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,Hírek,kultúra,program
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?