Blogolj!

Kortárs magyar alkotók és John Malkovich a Műcsarnok idei kínálatában

A népművészeti Nemzeti Szalon és Sandro Miller fotográfus John Malkovich átváltozásait bemutató tárlata is szerepel a Műcsarnok idei kiállítási programjában, amely egy Török Richárd-emlékkiállítással veszi kezdetét.

A Műcsarnok 2014 tavaszától működik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) fenntartásában - idézte fel a kiállítóhely csütörtöki évindító sajtótájékoztatóján az MMA főtitkára. Kucsera Tamás Gergely elmondta: a 2014-es évet 46 ezer látogatóval zárta a Műcsarnok, köszönhetően az első Nemzeti Szalon építőművészeti kiállításának is. A sorozat a következő években is folytatódott a képző-, a fotó-, majd az iparművészeti Nemzeti Szalonokkal.

A Műcsarnok 2015-ben 79 ezres közönséget vonzott, majd a következő évben a 100 ezret, 2017-ben pedig a 133 ezret is meghaladta a látogatottság - számolt be Kucsera Tamás Gergely.

Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója hangsúlyozta, hogy ezt a tendenciát szeretnék folytatni az idei évben is.

Szegő György

Az intézményben tavaly 23 kiállítás nyílt. A programban hangsúllyal jelentek meg a határon túli magyar művészek: Jozef Suchoza, a besztercebányai és a kassai designképzés diákjai, illetve nemzetközi alkotók: Alex Webb, Olga Tobreluc, Sebastiao Salgado, a Cipőmágia kiállítás tervezői és Andrej Tarkovszkij munkái.

A tárlatokhoz sokszínű kísérőprogram kapcsolódott: 186 alkalommal szerveztek zenei, színházi, irodalmi és filmes eseményeket, konferenciákat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

Szegő György beszámolója szerint idén tavasszal kortárs magyar alkotók munkáiból válogat a Kilenc műteremből című tárlat és a Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása, majd Sandro Miller: Malkovich Malkovich Malkovich című fotókiállításának és a népművészeti Nemzeti Szalonnak ad otthont a Műcsarnok, ősszel pedig a Rejtett történetek című tárlattal várják a közönséget.

A kamaraterem első kiállítása a fiatalon elhunyt Török Richárd szobrászra emlékezik péntektől, majd az év folyamán ugyanitt rendezik meg a Kozma Lajos-emléktárlatot és Bojti András kiállítását is.

A Műcsarnok Box évnyitó projektjének témája az iskola lesz; a későbbi programból Szegő György az 1956-ra emlékező, Sümegi György által összeállított grafikai tárlatot emelte ki.

Szarka Klára fotótörténész, a Budapest Fotófesztivál nyitókiállításának, Sandro Miller tárlatának kurátora elmondta, hogy az amerikai fotográfus John Malkovich-csal a fotótörténet ikonikus alkotásait fényképezte újra.

A legendás színész a szintén chicagói Miller kamerája előtt számtalan névvel vagy név nélkül ismert figura - így például Marilyn Monroe, Che Guevara, Andy Warhol, Simone de Beauvoir, Albert Einstein és John Lennon - bőrébe bújt bele, megidézve a szinte mindenki által ismert képeket.

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője, a 2018-as Nemzeti Szalon egyik kurátora a sorozat idei kiadásáról beszélt. Mint kiemelte, a rendezők célja, hogy megmutassák, a hagyomány hogyan tud jelen lenni napjaink életében.

A hetvenes évek generációja friss szemléletet hozott a népművészeti életbe, a néptánc lekerült a színpadokról, a népi kultúra pedig ismét átélhetővé vált. Az azóta eltelt évtizedek bizonyították, hogy ez a kezdeményezés nem tiszavirág életű divat volt

- hangsúlyozta.

A Nemzeti Szalon a Műcsarnok tizenkét termében azt mutatja be, hogy a kortárs népművesség miként teszi gazdagabbá mai életünket, emellett áttekinti a kortárs népművészet előzményeit és jelenét - árulta el Beszprémy Katalin.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/47400/pics/lead_800x600.jpg
fotó,Hírek,kiállítás,MMA,Műcsarnok,Nemzeti Szalon,szobor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?