Blogolj!

Szörényi Levente kapta idén a Kölcsey-emlékplakettet

Szörényi Levente Kossuth-, és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes és szövegíró (k) átveszi a Kölcsey-emlékplakettet Jánosi Zoltántól, a díjat alapító Kölcsey Társaság elnökétől a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepi ökumenikus istentiszteleten a szatmárcsekei református templomban 2018. január 21-én. MTI Fotó: Balázs Attila

A Kossuth-, és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes és szövegíró a rangos irodalmi-művészeti elismerést a magyar kultúra napjának alkalmából vehette át a szatmárcsekei református templomban.

Jánosi Zoltán, a díjat alapító Kölcsey Társaság elnöke elmondása szerint

Szörényi Levente a beat és a rockzene segítségével vezette vissza a népdalt a helyét és a küldetését kereső, de folytonosan torz eszméktől és politikai akaratoktól manipulált ifjúság szívébe.

Együtteseinek dalaival a kor milliókat megérintő zenei irányzataiban úgy szólaltatta meg a népdal hagyományát, hogy az egyszerre fejezett ki szabadságvágyat, lázadást és hívta fel az ifjúságot az új zenei formákkal új életprogramok keresésére is

Szörényi Levente 1945-ben született, majd zenei pályafutása 1962-ben kezdődött, amikor több év iskolai zenélés után testvérével, Szörényi Szabolccsal együtt alakított Mediterrán nevű zenekarukkal az 1962-es országos Ki Mit Tud?-on az elődöntőig jutottak. Szörényi 1963-64-ben a Balassa-, 1965-től 1973-ig az Illés-együttes tagja volt, ekkortól dolgozik együtt Bródy János zenésszel. 1965-ben a Magyar Rádió amatőr vetélkedőjén első díjat nyertek, az 1966-os Táncdalfesztiválon pedig másodikak lettek, de 1968-ban sikerült megcsípni itt is az első helyet.

A zenész 1974-1984 között a Fonográf együttes alapító tagja, zeneszerzője és énekese volt, 1973-ban tagja volt a Bródy János által létrehozott KITT-egyletnek, amely az Illés zenekarból, Koncz Zsuzsából és a Tolcsvayék és a Trióból állt. Számos sikeres rockopera és színpadi mű szerzője, közülük a legsikeresebb az István, a király. Számtalan előadónak írt dalokat, pályafutása elején leginkább az Illésnek és a Fonográfnak. Sikeres borász, tulajdonosa egy régészeti alapítványnak, íróként több kötete jelent meg.

MTI Fotó: Balázs Attila

Az 1995-ben alapított Kölcsey-díjat a magyar művésztársadalom azon képviselői kaphatják meg, akik életművükkel hozzájárultak a hazai és az egyetemes kultúra gazdagításához.Eddig többek köztt Sebestyén Márta, Jankovics Marcell és Makovecz Imre, Törőcsik Mari és Csoóri Sándor részesült az elismerésben.

A szatmárcsekei templomban már huszonötödik alkalommal tartották meg a magyar kultúra napi ünnepséget.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/47518/pics/lead_800x600.jpg
A magyar kultúra napja,Díjak,Szörényi Levente
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?