Blogolj!

Vita írói körökben: Esterházy vagy Jókai születésnapján legyen a magyar próza napja?

A vita alapja még tavaly kezdődött, amikor a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) és a Magyar Írószövetség is javasolt egy napot a magyar próza napjának megünneplésére. Csakhogy a két dátum két különböző szempontból jelentős.

Míg az MKKE a tavalyi könyvhéten már kezdeményezte, hogy Esterházy Péter születésnapja, azaz április 14. legyen a magyar próza napja (a dátumválasztás azért is fontos, mert a költészet napja, vagyis április 11. például nagyon közel esne Esterházy születésnapjához), addig a Magyar Írószövetség múlt novemberben felvetette, hogy február 18-án, Jókai mór születésnapján ünnepeljék azt. Ezt a javaslatot a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja.

A Magyar Nemzetnek sikerült több írót is megszólaltani ez ügyben.

Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója szerint például nem igazán kéne emiatt vitatkozni, inkább annak kellene örülni, hogy ilyen sok alkalmunk van, hogy ünnepelhessük a magyar prózát.

Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke szerint az MKKE javaslatát nem előzték meg szakmai egyeztetések, és ő már akkor jelezte, hogy nem ért egyet a felvetéssel, inkább Móricz, Jókai vagy Mikszáth születésnapját javasolta. Olyan írót kell választani, akinek születésnapja minden jelentős dátumtól távol esik. Esterházy születésnapjával nem az irodalmi örökség, hanem a költészet napja és a próza napja egybekapcsolása volt a gondjuk, mert ők a széppróza napjaként hivatkoznak az ünnepre.

A Magyar Idők később többeket – így Mezey Katalint, Szőcs Gézát és Orbán János Dénest – megkérdezett, ekkor Krúdy Gyula születésnapjára (október 21.) esett a választás, de a fontos dátumok „sűrűsége” itt is közrejátszott: az 56-os forradalom ünnepnapja túl közel volt, így ezt elvetették.

Mezey Katalin szerint is Jókai a jó választás, mivel életműve a magyar irodalom egyik legnagyobb teljesítménye, és a magyar szerzők közül valószínűleg az ő könyvei fogytak a legnagyobb példányszámban. Ő is hangsúlyozza, hogy az MKKE nem egyeztetett az Írószövetséggel, és felelőtlenség lenne a magyar líra ünnepét megfejelni a magyar széppróza napjával.

Péterfy Gergely, az MKKE igazgatója viszont azt mondja, hogy az nagyszerű, ha az eddiginél jobban ünneplik Jókai születésnapját, csakhogy a magyar próza napja elnevezést és annak dátumát már levédették, és ez Esterházy születésnapjára esik. Péterfy szerint rosszízű dolog lenne, ha Jókai születésnapjához kapcsolódva a magyar széppróza napjának keresztelnék el az emléknapot. A kezdeményezés mögötti az Esterházyval szembeni, esztétikai köntösbe bújtatott ellenállást látja. Márpedig Péterfy szerint Esterházy életműve a magyar és a világirodalom állócsillaga, a költészet és a próza napjának közelsége pedig praktikus.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/47505/pics/lead_800x600.jpg
A magyar próza napja,Esterházy Péter,Jókai Mór
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?