Blogolj!

Balázs Péter vihette haza a Bessenyei-díjat

Idén Balázs Péter színész-rendező kapta a hódmezővásárhelyi önkormányzat által alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

Az elismerést B. Élthes Eszter (Bessenyei Ferenc özvegye) és Hegedűs Zoltán alpolgármester adták át a hódmezővásárhelyi születésű, kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban rendezett gálaműsoron vasárnap.

Hódmezővásárhely önkormányzata még 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden évben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy személy vagy csoport részére adományozható. Az elismerés az oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett nettó másfél millió forint pénzjutalommal is jár.

Balázs Péter 1943-ban látta meg a napvilágot Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályába került, tanulmányait 1965-ben fejezte. Már főiskolás korában szerepelt színházban és filmeken egyaránt, többek között olyan darabokban is statisztált a Nemzeti Színházban, melyekben Bessenyei Ferenc is játszott.

A főiskola elvégzése után a veszprémi Petőfi Színházban dolgozott. Itt fedezte fel őt Várkonyi Zoltán igazgató-főrendező, aki a Vígszínház társulatába szerződtette, amelynek 25 éven át volt tagja.

1989-ben maga is elkezdett rendezni. 2007-től a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója. 1982-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2012-ben "nagy népszerűségnek örvendő, groteszk bájjal és fanyar humorral megformált emlékezetes alakításaiért, mesefilm-figurákat legendássá tevő szinkronizálásáért, igényes rendezői munkássága, közösséget kovácsoló színházteremtő-vezető tevékenysége elismeréseként" Kossuth-díjat kapott.

Fotók: MTI - Rosta Tibor

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/47541/pics/lead_800x600.jpg
Balázs Péter,Bessenyei Ferenc Művészeti Díj,Díjak,Hírek,Hódmezővásárhely,színház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?