Blogolj!

Történelmi rejtélyek és izgalmas kiállítások a Várkert Bazárban

Január végén is kiváló választás a Várkert Bazár, ha igényes programunkra vágyunk, hiszen egy előadás-sorozat keretein belül közelebbről is megismerhetjük az avarok és a nagyszentmiklósi kincs rejtélyét, izgalmas kiállításokat barangolhatunk be és még érdekes vetítéseket is elcsíphetünk. 

Irodalom:

Várkert Irodalom - Rejtélyes történelem

Dátum: Január 25.

Az avarok és a nagyszentmiklósi kincs nyomában

Vendég: Bálint Csanád akadémikus, régész, az MTA BTK Régészeti Intézetének korábbi igazgatója

A nagyszentmiklósi kincs a kora középkori Közép- és Kelet-Európa legnagyobb aranylelete.

10 kiló arany, 23 darab edény – ennyi került Bécsbe, a Habsburgok császári kincstárába 1799 októberében. Ma a Kunsthistorisches Museum állandó kiállításának egyik büszkesége. Számtalan a rejtély körülötte: már maga a kora sem könnyen határozható meg, az edények annyira egyedi formájúak és a díszítésük annyira különleges. Ma a tudósok úgy látják, ha VI-VIII. századi a kincs, akkor avar eredetű, ha IX. századi, akkor dunai bolgár, ha pedig X-XI. századi, akkor a honfoglaló magyarok birtokában volt. De melyik elmélet az igazi?

Vendégünk, Bálint Csanád akadémikus az első régész, aki szakszerű ásatást folytathatott Nagyszentmiklóson (ma Sânnicolau Mare, Románia), a kincs lelőhelyén. De nemcsak tapasztalatairól mesél, hanem arról is, mit tudunk bizonyosan, mi derülhet ki a további kutatások során és mi az, amit nem fogunk megtudni sohasem a „győztes fejedelemről”, az „égi vadászatról”, az „égberagadási jelenetről”, az „állatküzdelmi jelenetről”, vagy épp az oroszlánról, amelynek bikaszarvak vannak a fején…

Helyszín: Testőrpalota

Időpont: 19 óra

Teljes árú jegy: 1500 Ft

Mozi:

Forradalom: Az orosz avantgarde születése- Várkert Mozi

Dátum: Január 31.

„A művészet templomai” ismeretterjesztő sorozat következő, rendhagyó epizódjában Oroszország történelmének és művészettörténetének egy rövid, ám annál jelentőségteljesebb szegmense, az 1917-es orosz forradalom és az orosz avantgárd korszak tárul fel, ritkán látható archív felvételek, műelemzések és szakértői interjúk segítségével. Bár az irányzatot a vörös forradalom és az új kommunista állam a céljai érdekében pártolta és használta, később, alig 15 év után a sztálini diktatúra betiltotta. Az alkotások évtizedekig raktárak mélyére kerültek, ahonnan csak a hatvanas években, a nyugati érdeklődés hatására kezdtek fokozatosan előkerülni, de onnantól fogva a mai napig ható, mély és fontos befolyást gyakorolnak a művészeti mozgalmakra.

Helyszín: Testőrpalota, Vetítőterem

Időpont: 18:00

Teljes árú jegy: 1 600 Ft

Kiállítások:

Új világ született

Dátum: állandó

Európai Testvérháború 1914-1918

A kiállítás a boldog békeidőktől a háborús lelkesedésen át a keserű kiábrándulásig vezeti el a látogatókat, közel 600 négyzetméteren. A tárlat egyedülálló vizuális megoldásokkal hozza közelebb a háború borzalmait a mai kor embere számára.

Helyszín: Déli paloták

Látogatható: Kedd – vasárnap 10.00 – 18.00

Teljes árú jegy: 3.000 Ft

Csernus Tibor Emlékműterem

Dátum: állandó

A Testőrpalo­ta 3. emeletén található, az eredeti műterem hangulatát idéző állandó kiállításon a látogató nemcsak Csernus Tibor mindennap­jaiba nyerhet bepillantást, de a páratlan életmű tárgyi hátterével is megismerkedhet. Az Emlékműterem a Kondor Béla kiállítás belépőjegyével látogatható.

Helyszín: Testőrpalota

Látogatható: Kedd – vasárnap 10.00 – 18.00

Mesében, Muzsikában rejtezve - múltunk a mában

Dátum: állandó

Interaktív játékkiállítás Környey Alice gyűjteményéből

A kiállításon a természettel még összhangban élő, a mában kis, eldugott falvakban, nagymamák emlékeiben még töredékeiben létező, gyűjtésekben fellelhető gyermekjátékokat, gyermekéletet mutatjuk be kézműves tárgyakon, fotókon keresztül.

A kiállításhoz kapcsolódó játékos, ismeretterjesztő programsorozatról további információ itt

Helyszín: Testőrpalota

Látogatható: Kedd – vasárnap 10.00 – 18.00

Teljes árú jegy: 1.200 Ft

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/47651/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,film,kiállítás,program,történelem,Várkert Bazár,Várkert Irodalom
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?