Blogolj!

Pénz, szex, halál Szász János új filmjében

Fotó: Tóth Marcell

Sajátos módon egy vidéki város, Szeged mozijában láthatta először a magyar közönség „A nagy füzettel” a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Glóbuszt elnyerő Szász János legújabb alkotását, „A hentes, a kurva és a félszemű” című filmet, amely szabadon dolgozza fel a Nagy Háború utáni időszak egyik legnagyobb botrányát, Léderer Gusztáv csendőrtiszt és felesége által együtt elkövetett Kodelka-gyilkosságot. A vetítés után beszélgettünk a rendezővel. Kissé szubjektív és csapongó leszek, de higgye el az olvasó, az eredeti beszélgetés is hasonló volt.

Pénz, szex, halál – ezzel a három szóval lehetne a legrövidebben összefoglalni Szász János filmjét, a „A hentes, a kurva és a félszeműt”. „Igen, ez a három jelenik meg a filmben” – jegyezte meg a rendező, de kérdésünkre hozzátette: az életet már nem tudná ezekbe a keretekbe beszorítani.

„Ez a film megpróbál visszaadni valamit egy 1925-ös bűnügyből, igyekszik korrekt, és ugyan nem mindig, de hűséges lenni” – magyarázta Szász János a Blogstarnak. A kort, az atmoszférát kívánták bemutatni, amelyben „ez a borzasztó bűneset” megtörtént. A film fekete-fehér: „annyi benne a véres aktus, hogy azt gondolom, kibírhatatlan lett volna másképpen” – véli az alkotó.

Fotó: IMDB

 A valósághoz képest a legélesebb váltásnak a helyszínt tartja a rendező: a nagyváros helyett vidékre helyezték a cselekményt, így nem kellett megfesteni a hátteret, a három szereplő, Kodelka Ferenc (Hegedűs D. Géza), Mária (Gryllus Dorka) és Léderer Gusztáv (Nagy Zsolt) jobban előtérbe kerülhetett „egy szörnyű, magányos világba betéve”.

A két világháború közötti Magyarország elmaradott vidéki településének életét viszont zseniálisan adja vissza a film. „Fehér György a Szürkületet ugyanitt forgatta. Egyszerűen kaptam egy tippet Kende János barátomtól, akivel együtt tanítunk, azt mondta, menjünk Rónabányára. Lementünk, s láttuk a világ legreménytelenebb, legszomorúbb faluját” – mondta a rendező a helyszínválasztásról.

Közönségtalálkozó után. Fotó: Bernáth Bence (Belvárosi Mozi)

„Olyan Léderer, mint Móricz Zsigmond Szegény emberekének a szereplője: öl, mert nem tud mást csinálni” – magyarázta a rendező. Hozzátette, ennek ellenére volt még valami individuális, (és habár ez Szász János szerint szörnyen hangzik) emberi az első világháborúban. Úgy gondolja, talán azért tűnik másnak, mint a második, mert nem öltek meg benne szisztematikusan, gépesítve hatmillió zsidót, és Sztálin sem gyilkolt meg újabb milliókat a Szovjetunióban.

Szász János hangsúlyozta a Blogstarnak, hogy nem kívánt dokumentumfilmet forgatni, finom átmenetet igyekezett képezni a valóság és fikció között. S valóban igaz, ez hiszen Léderer Gusztávné, aki valójában felesége volt férjének és szeretője Kodelkának, az alkotásban egy kiugrott prostituáltként jelenik meg, akit megment Léderer az öngyilkosságtól, majd sokáig ellenáll Kodelka próbálkozásainak. A kor ismerői azt is nehezen hinnék el, hogy egy olvasni nem tudó, iskolázatlan csendőrtiszt létezhetett, aki ráadásul hentesként vállal munkát egy isten háta mögötti telepen, miközben a szarvasmarhák vére fröcsköl.

Forrás: Big Bang Média

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne szerettük volna Nagy Zsolt játékát, aki valóban elhiteti velünk Lédererről, hogy ő egy nem túl okos, de a háború brutalitásában valóban kegyetlenné vált figura, akiben talán pislákol az emberség. Talán. Gryllus Dorka mintha kicsit beragadt volna a végzett asszonya szerepkörébe, de megjegyezzük: jól áll neki. Hegedűs D. Géza eközben már átalakulása miatt hatalmas tiszteletet érdemel, de jól is játssza a háború zavaros időszakában nyerészkedő mészárost. Na, de vissza a beszélgetéshez.

„Tudtuk, hogy nehéz film lesz. Tudtuk azt, hogy tökön rúgja a nézőt, de nem akartunk népszerűsködni, feloldozást adni azzal az üzenettel, hogy az ember jó. Ennek a kockázatával készítettük a filmet” – mondta végül a rendező. Hozzátehetjük, megérte vállalni ezt a rizikót, a pótszékekkel teltházas teremnek több mint a fele feltette a kezét, amikor azt kérdezte az egyik néző, hogy megnéznék-e újból az alkotást. Ha Önök pedig egyelőre egyszer szeretnék ezt megtenni, azt január 25-től megtehetik az ország sok mozijában.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/47680/pics/lead_800x600.jpg
A hentes, a kurva és a félszemű,film,Interjúk,Szász János
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?