Blogolj!

A véráztatta normandiai partok a világörökség részeként?

Az ENSZ kulturális szervezetének közlése szerint Franciaország az UNESCO világörökségi listájára terjeszti elő a normandiai partraszállás helyszíneit.

Mint azt a párizsi kulturális miniszter elmondta, ezek a partvidékek “a szabadságért és a békéért vívott harc nyomait viselik magukon”. A második világháborúban az úgynevezett D-napon, 1944. június 6-án az angolszász szövetséges csapatok új frontot nyitottak a németek által elfoglalt Franciaország partjainál.

A hadtörténelem legnagyobb partraszállási hadműveleteként számon tartott esemény döntő jelentőséggel bírt a világháború kimenetele szempontjából.

A La Manche-csatorna Caentől északra és északnyugatra lévő 80 kilométeres partszakaszán a mai napig láthatóak a harcok nyomai, egy kikötő és német bunkerek maradványai. Többek között ezért is szeretné már régóta Normandia, hogy felkerüljön a világörökségek listájára a szóban forgó partszakasz.

A felvételről a világörökségi bizottság a döntése legkorábban 2019-ben fog megszületni. A bizottságban 21 ország képviselteti magát, amelyeket a világörökségi egyezmény összes tagjából álló közgyűlés választotta ki.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/47970/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,Normandia,világörökség
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?