Blogolj!

Évtizedes adósságot törleszt az Örök tél

A GULAG/GUPVI táborok rémségeit magyar, sőt közép-európai szemmel láttató filmet február végén mutatják be a nagyközönségnek.

Az Örök téllel régi adósságát törleszti a magyar filmgyártás: egyszerre emlékezik a GULAG/GUPVI táborokba elhurcolt magyarokra és magyarországi németekre, és egyben a sváb kisebbséget érintő kitelepítésekre.  Az alkotást Szász Attila rendezte, a forgatókönyvet pedig a több történelmi filmben hasonló feladatot ellátó Köbli Norbert írta.

A sztori 1944-ben kezdődik, amikor a szovjet csapatok megszállnak egy dunántúli sváb falut. Itt él gyermekével és szüleivel Irén (Gera Marina), aki a férjét várja haza a frontról. Amikor „málenkij robotra”, egy kis munkára szólítják fel, még nem tudja, hogy néhány hét munka helyett 2000 kilométerre, a Szovjetunióba hurcolják ki évekre.

Ukrajnába, egy szénbányába viszik őket, ahol kényszermunkát végeztetnek velük. A főszereplő itt ismerkedik meg a Csányi Sándor játszotta Rajmunddal,aki megtanítja túlélésre, miközben egymásba szeretnek, pedig családjuk, gyermekeik vannak.

Az alkotást a Duna Televízió február 25-én mutatja be. Történelemtanárként, történészként bízunk benne, hogy mind a hazai közoktatásban tanuló diákokhoz, mind a szomszédos államokban élőkhöz eljut az alkotás, hiszen a táborok túlélői közül egyre kevesebb élnek...

A film trailere itt érhető el:

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/48074/pics/lead_800x600.jpg
film,GULAG/GUPVI,Örök tél
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?