Blogolj!

Görgey Artúrra emlékeztek a cseh fővárosban

Születésének 200. évfordulója alkalmából emlékeztek meg Görgey Artúr honvédtábornokra, hadügyminiszterre és kémikusra Prágában.

Görgey Artúr - a hadvezér, politikus és tudós – ezzel a címmel vette kezdetét a keddi emlékünnepség Prágában, ami Görgey emléktáblájának koszorúzásával kezdődött. Az emléktáblát még 2012-ben avatták fel Prága belvárosában, mert Görgey 1845 és 1848 között vegyészként a Károly Egyetemen tevékenykedett.

Az előadáson több történész más-más aspektusból mutatta be Görgey Artúrt: Herman Róbert történész Görgeyt, a hadvezért, Riedel Miklós Görgeyt, mint kémikust mutatta be. Süli Attila pedig Görgey és Ormai (Auffenberg) Norbert honvédezredes viszonyáról tartott előadást.

A csehországi születésű Ormai Norbert honvédezredes a honvéd vadászezredek szervezője és parancsnoka volt a szabadságharc alatt, őt tekintik az első aradi vértanúnak. Az előadás, mely röviden bemutatta Ormai pályafutását is, a Görgey Artúrral való kapcsolatáról szólt, mely nem volt harmonikus, mivel két ízben, 1848 decemberében és 1849 májusában is konfliktusba keveredtek.

Az eseményt a Prágai Magyar Intézet, a helyi Görgey Artúr Társaság (GAT) közösen szervezte a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége helyi szervezetének támogatásával.

1
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/48199/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,Görgey Artúr
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Gabor Barna 2018-02-19 16:42:39
Szememben Ő egy hős.Merte vállalni az ésszerűséget,fegyverletétet.........
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?