Blogolj!

Kallós Zoltán életműve nélkül ma nem virágozna a magyar népművészet

Kallós Zoltán 1971-ben

A 92. évében elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutatóról pályatársai és tisztelői is megemlékeztek.

Kallós Zoltán ismertette meg a világot a Mezőség elfeledettnek hitt hangszeres, táncos hagyományaival. Olyan gyűjtő volt, aki tudását, anyagait másokkal is megosztotta és bátorította a fiatalokat

-mondta Sebő Ferenc Kossuth-díjas dalszerző, aki még 1971-ben találkozott egy erdélyi gyűjtőút során Kallóssal.

Az alsótöki lakodalomba mentünk Éri Péterrel gyűjteni, akkor találkoztunk először. Gyűjtéseink során olyan helyekre vitte el minket, ami nekünk fontos volt. Cipelt minket hegyen-völgyön át. Több évtizeden keresztül gyűjtöttünk zenét az iránymutatásával, mindig pontos címre küldött minket.

1972-ben Válaszúton

Kallós Zoltán munkásságában fordulópontot jelentett az ötvenes-hatvanas évek azon szakasza, amikor megtalálta a kapcsolatot a Magyar Tudományos Akadémia kutatóival, Martin Györggyel és a Pesovár-testvérekkel is, így munkájához segítséget tudott kapni Magyarországról, ahová aztán gyűjtéseinek az eredménye átkerülhetett. Kodály is ebben az időben találkozott vele, aki egy magnót ajándékozott a néprajzkutatónak, ezzel is megkönnyítve munkáját.

A Hagyományok Háza is sokat köszönhetett Kallós munkásságának, hiszen ahogy Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója is fogalmaz:

Kallós Zoltán más kutatókkal együtt olyan újszerű szemléletet indított útjára a néprajzkutatásban, amelynek egyenes következménye lett a táncházmozgalom és az, hogy ma a Hagyományok Háza kiemelt nemzeti intézményként dolgozhat

Gyűjtései a mai napig tovább élnek, hiszen ezek segítségével (nem is beszélve a 25 lemezből álló Kallós-archívumról) a néprajzkutatóknak, hagyományápolóknak ma is van hová nyúlniuk és van mit átadniuk az újabb generációknak.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/48513/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,Kallós Zoltán,néptánc,népzene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?