Blogolj!

Tanítványok, kollégák Wacha Imre tanár úrról

Kedden 86 éves korában elhunyt Wacha Imre beszédtanár, nyelvész, akinek sokan köszönhetik a szakmai előrejutásukat és emberi hozzáállásukat a magyar nyelvet ápoló, vagy munkájuk során hasznosító szakemberek közül. Négy kiváló médiaszemélyiséget kérdeztünk a tanár úrral közös emlékeikről.     

Vadász Ágnes, a Magyar Rádió volt bemondója, a Montágh Testület elnöke:

Wacha Imre tanár úrnak én is a tanítványa voltam. Azt emelném ki - természetesen az oktatói tevékenysége mellett -, hogy fantasztikus ember volt. Mindig azzal a kérdéssel kezdte az órát: „Hogy vagy?”. Filozófiája volt, hogy először tegyük rendbe a lelkünket, és ha az kisimult, ugorjunk neki a feladatoknak, mert amíg mással vagyunk elfoglalva, addig nem tudunk odafigyelni a munkánkra. Én ezt megfogadtam, és amikor elkezdtem tanítani, akkor ugyanezt az elvet alkalmaztam és alkalmazom a mai napig. Ez a leghasznosabb tanács, amit tőle kaptam, illetve amit tőle át tudtam venni és tovább tudok adni a tanítványaimnak. Azt tapasztalom, hogy abban a pillanatban, ahogy valaki mosolygóssá válik, a feladat is könnyű lesz és sokkal nagyobb örömmel lát a munkához. Tanítványai sikerének szinte gyermeki módon tudott örülni. Az embersége, a szeretete minden pillanatban sugárzott róla. Nagy lélek volt, még olyan emberekről sem mondott rosszat, akik őt megbántották.      

Bordi András, a Magyar Rádió bemondója:

A mai napig a fülemben cseng egy mondata, amit talán már száznál is többször hallottam, de minden nap eszembe jut. Amikor dolgozom és amikor tanítok, akkor is:

„Gyerekeim! Ne szépen akarjatok beszélni, hanem okosan!!”

Isten áldjon drága TANÁR ÚR!!!!

Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió örökös főbemondója:

Hallgatva a rádiót, nagyon szíven ütött a hír, hiszen sok évtizedes együttműködésünk, sőt mondhatom, hogy szakmai és emberi barátságunk köt össze minket. Az itthoni közös tanítások mellett többször jártunk Erdélyben is, ahol Illyefalván és Szovátán rádiós és televíziós kollégákkal találkoztunk. Idehaza a Kazinczy versenyeken is együtt dolgoztunk. Rengeteg élményem van Imrével kapcsolatban, hiszen ő 1964 óta a Magyar Rádió bemondóit oktatta. Én is nagyon sokat tanultam tőle. Számomra egyfajta etalon volt, nem csak szakmailag, hanem emberileg, világnézetileg is. Amikor például a Nyelvtudományi Társaság tagja voltam én is, a 70. születésnapom alkalmából ő mondta a laudációt. Számos ünnepségen, nyelvi összejövetelen, konferenciákon vettünk részt. Az első Kazinczy-érmes növendékemet Egerben, akit Marton Zsoltnak hívnak, Wacha Imre segítségével készítettem föl és a fiúk között első is lett.  Az eredményhirdetés után meghívtuk a friss Kazinczy-díjas növendéket egy egri sétára, ahol betértünk egy borozóba és egy pohár vörösborral tanárrá avattuk. Ez a Marton Zsolt azóta a Központi Szeminárium rektora.

Mi egyidősek voltunk Imrével. 13-án este abban a Péterffy kórházban halt meg, ahová két évvel ezelőtti műtétem után hétfőn kontrollvizsgálatra megyek. Furcsa érzés lesz. Nehéz a szívem. Áldom az emlékét. Van itt előttem egy egész különleges karácsonyi mécses, amit a halálhír hallatán meggyújtottam, és Imrét keresztény-katolikus módon az Úristen irgalmába ajánlottam. A mécses három órával a hír vétele után még mindig ég. Az én emlékezetem még ennél is tovább fog élni, szívemben őrzöm az ő emlékét, amíg élek.                                          

Szentesi Zöldi László, a Magyar Demokrata főmunkatársa

Wacha Imre tanár urat 1993-ban, a Panoráma fiatal riportereként ismertem meg. Hetente bejárt a tévébe, igyekezett bennünket bevezetni nyelvünk rejtett szépségeinek titkaiba. Hallatlanul türelmes, intelligens, már-már 19. századi úriember volt, aki finom modorával, műveltségével mindenkit pillanatok alatt lefegyverzett. Személyre szabottan, egyenként elbeszélgetett velünk kiejtési, fogalmazási hibáinkról, neki köszönhetem, hogy közéleti megszólalásaimkor ma is mindig tudom, hogy mi a gyengeségem, mire figyeljek. Megrendüléssel fogadtam halálhírét, és felidéztem kemény munkában, de vidáman, baráti szellemben eltöltött beszédóráinkat.

Hanczár János

Címkék: Gyász, Wacha Imre
https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/48527/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,Wacha Imre
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?