Blogolj!

Színész-rendező viszi tovább a Szegedi Nemzeti Színházat

Az intézményt két cikluson át irányító elődjénél nagyobb bizalmat kapott a dolgozóktól a szavazáson, aki válaszul visszalépett, így csupán egy jelöltről kellett voksolnia a szegedi közgyűlésnek.

Barnák LászlóAz idén ősszel 40. életévét betöltő Barnák Lászlót választották a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójává, a posztot július 1-jétől tölti be. A korábban Budapesten, Szolnokon dolgozó színész-rendező egy évtizede alkot Szegeden. Pályázatában fontos célként jelölte meg a nézőszám növelését, a közönség fiatalítását, a teátrum szakmai presztízsének emelését.

A társulat 61 százaléka, a szakszervezet 80 százaléka őt támogatta Gyüdi Sándor korábbi intézményvezetővel szemben, aki szintén indult a főigazgatói székért. Mindez komoly feszültségeket szült a Délmagyarország szerint, ugyanis a vezető színészek szignógyűjtést kezdtek Gyüdi mellett: „Mivel színházunk, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatóválasztással kapcsolatos belső szavazásának eredménye elsősorban a színház »láthatatlan« dolgozóinak álláspontját tükrözi, ezért mi, alulírottak – a társulat folyamatosan »látszó« művészei – szükségesnek érezzük, hogy e nyilatkozattétellel megfogalmazzuk álláspontunkat, az alábbiak szerint: Egyértelműen Gyüdi Sándor főigazgató úr pályázati célkitűzéseit támogatjuk” – írták. Válaszul más művészek és műszaki dolgozók Barnák mellett álltak ki.

Végül Gyüdi Sándor visszalépett, és nyilatkozatában azt írta, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezetői posztjára pályázik. Azonban elképzelhető, hogy ennek ellenére is találkozhatunk nevével a színház berkein belül: Barnák Gyüdit az operatagozat vezetőjének kérte fel.

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/48626/pics/lead_800x600.jpg
Barnák László,Szeged,Szegedi Nemzeti Színház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?