Blogolj!

Két költő lelke találkozott a Várkert Bazárban

Folytatódott a Várkert Bazár irodalmi szerelmek sorozata. Juhász Anna, az est háziasszonya szellemi vezetésével a meghívott vendégek stílusosan a szerelmesek napján idézték fel a 105 éve született Weöres Sándor és felesége a 15 éve elhunyt Károlyi Amy szerelmét, életre szóló társas utazását. Haumann Petra és Kaszás Gergő színművészek, illetve Steinert Ágota irodalomtörténész-szerkesztő, Weöres Sándor hagyatékának gondozója valamint Harmath Artemisz irodalomtörténész, tanár, Weöres Sándor költészetének szakavatott ismerője interjúk, versek, levelek, visszaemlékezések és vetített képkockák segítségével idézték fel ezt a nem mindennapi szerelmet.

Fotó: Várkert Bazár

Weöres Sándor 33, Amy 37 éves volt, amikor először randevúztak,majd nem sokkal később össze is házasodtak. A házasság hírét Sándor barátai részéről nem fogadta osztatlan lelkesedés, sokan úgy érezték, Amy korlátozza a költő szabadságát. A feleség intézte a mindennapi élet szükségleteit, biztosította a nyugodt alkotáshoz szükséges polgári otthont, ha kellett Sanyi ruháit is kikészítette, megfésülte, befűzte a cipőpertlijét. Amyra maradt a mindennapi praktikum, hogy Sándor egy dologgal foglalkozhasson komolyan és hihetetlen intenzitással, az irodalommal. Pedig több volt ő, mint költőfeleség, alkotó ember volt, Weöres Sándor méltó szellemi társa. Weöres igen korán, az éppen Csöngén tartózkodó Illés Árpád révén ismerhette meg Károlyi Amy későn kibontakozó költészetét. Steinert Ágota a hagyatékban bukkant egy rövid kis levélre, valószínű az elsőre, amiben elismerően méltatja későbbi férje a költőnőt.

„Kedves Nyári sors! Engedje meg, hogy a megszólítás nehézségét egyik szép verscímével kerüljem ki. Árpi barátom olyan szíves volt, és a Maga verseit megmutatta nekem. Nagyon tetszenek, mert nemcsak szépek, hanem talajra épülők. Igen tetszik, ahogyan a bútorokból felidézi az erdőt és annak kényes, boldog madarait, és ahogy megmutatja a tárgyak honvágyát. Ma csak néhány költőnő tud ennyire a lét mélységeihez, az igazi valósághoz férkőzni, a férfi költők elkárhoznak az artisztikumok útvesztőiben, vagy még rosszabb esetben a napi politika büdösségében. Vigyázzon a tehetségére, el ne nyeljék a napi gondok, a polgáriasság, a polgárias könnyedség, a cukorból készült álerkölcstelenség. Legyen masszív, mint egy aranyból készült papnő.” 

Fotó: Várkert Bazár

Az est során részleteket hallhattunk Lator László visszaemlékezéseiből is, amelyben elmondta, az irodalmi élet úgy tartotta, ha nincs Amy, akkor Weöres az árokparton végezte volna harmincvalahány évesen. Sándor ugyanis nehezen tudott ellenállni az alkoholnak, Amy azonban keményen fogta őt. 1948-ban egy furcsa kötelezvényt is aláírt feleségének Szicíliában. A Weöres Sándor által kézírással kiállított dokumentumot a közönség is megszemlélhette:

„Feleségemnek ezennel megígérem, és megfogadom, önszántamból és saját tervemből, hogy egy nap fél liter bornál többet nem iszom, kivéve havonta egyszer, de akkor sem berúgásig. Berúgni maximum félévente egyszer. Catania, 1948. január 24.” 

Állíthatjuk tehát, hogy Amy megmentette Weöres Sándort az életre és az olvasók számára is. Mikor hozzáment,tudta, hogy egy feladatot vállal. Steinert Ágota hogy árnyalja a feleség szigorú képét, felidézte azokat a napokat is, amikor Amy bejárt a már kómában fekvő költőhöz a kórházba:milyen végtelen szeretettel vette körül,  hogyan reagált az öntudatlan test a társ ismerős érintésére, jelenlétére. Megtartó szigorúság volt ez a társ részéről. Weöres Sándor életművében állíthatjuk jelen van a feleség is, aki tudatosan vállalta ezt a küldetést.

A színművészek tolmácsolásában villanásszerűen bepillanthattunk a két költő életművébe is.

Részleteket hallhattunk Weöres A teljesség felé című kötetéből, mely a tanító-barát Hamvas Béla hatását tükrözi. Közben vetített képeken megtekinthettük Antalffy Mária terrakotta karikatúráját a mesterről és tanítványáról. Hallhattuk a gyönyörű szerelmi vallomást Canzone-feleségemnek költemény megrendítő soraiban.  Károlyi Amy fordítói tevékenységébe is belekóstolhattunk Emily Dickinson verseit hallgatva. Miközben a házaspár tucatnyi cicás képeit szemléltük,a közös munka, a Macskaszerenád sorait élvezhettük.

Az este során nem csak egy mesebeli szerelem pillanataiba tekinthettük be, hanem egy varázslatos irodalmi utazás részesei is lehettünk. A szerelem napján egy kicsit közelebb  kerültünk  a titokhoz, ami nő és férfi között van. Sándor és Amy kapcsolatában felfedezhettük, hogy a női és férfi lélek csonka egymás nélkül, és csak együtt törekedhetnek a teljesség felé.

"Keverd a szíved
napsugár közé,
készíts belőle
lángvirágot,
s aki a földön
mellén viseli
és hevét kibírja,
ő a párod."

(A társ)

https://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/48637/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?